• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.L.

20.02.2022

18:34

DA MOZAK RADI KAO SAT! 10 najboljih biljka za britak um i 5 koje ga uništavaju!

Ljubav

DA MOZAK RADI KAO SAT! 10 najboljih biljka za britak um i 5 koje ga uništavaju!

Podeli vest

Dok smo mladi mozak nam radi "kao sat", ali kako godine i decenije prolaze svako od nas će kad tad primetiti da slabije pamti i brže zaboravlja. Dobra memorija, koncentracija i pozitivno razmisljanje jesu odlika mladosti, ali i dobrog zdravlja...

Iako je primarno osmišljena za prevenciju demencije, majnd (MIND) dijeta je primerena svima, bez obzira na zdravstveno stanje ili godine. Kreirala je doktorka Marta Kler Moris sa čikaškog Raš univerziteta, a uz nju ćete, tvrde njeni autori, značajno smanjiti i rizik od hipertenzije, moždanog i srčanog udara. Studije su takođe pokazale da smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti, i to za 53 odsto.

Deset “da” i pet “ne”

Plan ishrane se zasniva na uzimanju namirnica iz deset zdravih grupa, koje podstiču dobar rad mozga i održavaju njegove ćelije zdravim, a to su: zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, mahunarke, cele žitarice, riba, živinsko meso, povrće, maslinovo ulje i vino.

Foto: Shutterstock

Birajte zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, bobičasto voće, mahunarke, ribu...

Tokom dijete trebalo bi da izbegavate uzimanje nezdravih namirnica kao što su maslac ili margarin, sirevi, crveno meso, slatkiše, prženu ili brzu hranu. Namirnice iz ove grupe ukoliko ne možete, ne morate u potpunosti da izbacite, jer poneko pecivo ili slatkiš, najviše dva puta nedeljno, ne može mnogo da naškodi. Sir, prženu i brzu hranu možete jesti jednom nedeljno, dok se više od četiri porcije crvenog mesa ne preporučuju tokom sedam dana.

Masline i vino

Dnevni jelovnik trebalo bi da bude što raznovrsniji. Savetuju se da svakoga dana imate najmanje tri obroka sa celim žitarica, salate i ostalo povrće su obavezni, a preporučuju se i čaša vina posle ručka ili večere. Za užinu uzimajte orašaste plodove ili bobičasto voće kao što su borovnice i jagode.

Foto: Shutterstock

Uz ručak popijte čašu vina

Svakog drugog dana pojedite pola šolje pasulja, a barem dva puta nedeljno pripremite živinsko meso ili ribu. Suncokretovo ulje u potpunosti izbacite i umesto njega za salate i spremanje hrane koristite maslinovo.

10 namirnica koje treba jesti

* Integralne žitarice – tri porcije dnevno

* Zeleno lisnato povrće – šest porcija nedeljno

* Ostalo povrće – jednom dnevno

* Orašasti plodovi – pet porcija nedeljno

* Bobičasto voće (maline, borovnice, ribizle, jagode) – dve ili više porcija nedeljno

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće jedite dva ili više puta nedeljno

* Pasulj i ostale mahunarke – tri ili više porcija nedeljno

* Riba – jedna ili više porcija nedeljno

* Živinsko meso – dve ili više porcija nedeljno

* Vino – jednom dnevno

* Maslinovo ulje – koristite kao glavno ulje za kuvanje

5 namirnica koje treba izbegavati

* Poslastice i slatkiši – manje od pet porcija nedeljno

* Crveno meso – manje od četiri porcije nedeljno

Foto: Shutterstock

Sa crvenim mesom treba biti umeren, uživajte u njemu manje od četiri puta nedeljno

* Sir – manje od jednom nedeljno

* Pohovana ili brza hrana – manje od jednom nedeljno

* Maslac i margarin – manje od jedne kašike dnevno


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SKINITE STOMAK ZA 7 DANA! Imajte nade, evo rešenja!
Ljubav

SKINITE STOMAK ZA 7 DANA! Imajte nade, evo rešenja!

Često propuštate odlazak u teretanu jer ste zauzeti (ili lenji), ali od jednom shvatate da za nedelju dana treba da idete na neki vama važan događaj. Želite da se pojavite u svojoj najotmenijoj odeći, ali brine vas taj opušteni stomak koji simpatično odskače od čitave vaše figure. Imajte nade, evo rešenja!

20.02.2022

17:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija