• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs/24sata.hr

13.03.2022

17:56

KROMPIR, LUK, JABUKE... Jako je važno znati gde se SKLADIŠTE OVE NAMIRNICE, kako bi što duže TRAJALE!

Ljubav

KROMPIR, LUK, JABUKE... Jako je važno znati gde se SKLADIŠTE OVE NAMIRNICE, kako bi što duže TRAJALE!

Podeli vest

Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvek dobro dođu, jer to produžava trajanje namirnica i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo...

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog (ne)razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva...

Foto: Shutterstock

Ako ne trošite previše ulja, kupujte manja pakovanja
1. Maslinovo ulje

Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko meseci. Ako ga ne trošite u velikim količinama, radije ga kupujte u malim pakovanjima, od pola litre ili 0,75 dl.

2. Sir

Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali u ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju - ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv - možete ga narendati na testeninu, tople sendviče i slično.

Foto: Shutterstock

Puter možete da zamrznete, on to dobro podnosi
3. Puter

Jednostavno ga zamrznite, dobro to podnosi. Neće promeniti i ukus ni teksturu. Znak da vam puter predugo stoji u frižideru i da hitno treba da ga zamrznete - počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

4. Smeđi šećer

Smeđi šećer voli da se stvrdne i pretvoriti u grudvu, te ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuka ili čak krišku hleba. 

5. Majonez

Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gde je temperatura niža, masnoće bi mogle da se razdvoje, odnosno na majonezu pojavi uljasti sloj. U vratima, kažu, može da traje i daleko duže od datuma naznačenog na pakovanju.

Foto: Pixabay

Brašno čuvajte na hladnom mestu
6. Brašno

Brašno od celih zrna žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držite u špajzu. Držite ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru. 

7. Mlevena paprika, čili, kajenski biber

Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati sveži, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju - toplota i svetlost to uništavaju.

Foto: Shutterstock

Ako krompir pozeleni, nemojte ga jesti 
8. Krompir

Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 stepeni celzijusa, ali te uslove nema svako. U frižideru ga nije dobro čuvati, a ako ga čuvate na toplom mestu pobrinite se bar da je u mraku da ne proklija i da nije u plastičnoj kesi, jer mora da diše. Ukoliko pozeleni, nemojte ga jesti. To je znak da je pun glikoalkaloida, koji u većim količinama mogu da budu potencijalno toksični. 

9. Luk

Luk treba držati na prozračnom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati kraj krompira, zbog gasova koje krompir otpušta brže će proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u aluminijumsku foliju i stavite u frižider.

Foto: Shutterstock

Beli luk zajedno sa uljem možete da zamrznete
10. Beli luk

I beli luk treba držati u posudi gde je dobar protok vazduha, ali može i da se zamrzne. Na primer možete ga naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu. Ako vam je to previše posla, očistite čenove i zamrznite ih u kesici. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

GROM IZ EVROPE! Borelj: Sudbina Ukrajine odrediće sudbinu EU
Planeta

GROM IZ EVROPE! Borelj: Sudbina Ukrajine odrediće sudbinu EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da će sudbina Ukrajine odrediti sudbinu Evropske unije i upozorio da bi EU, ako bi ruski predsednik Vladimir Putin bio uspešan u Ukrajini, platila veoma visoku cenu, mnogo veću od bilo koje vrste vojne podrške koju danas može da pruži toj zemlji.

19.11.2024

21:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set