• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L./alternativa-za-vas.com

11.04.2022

17:02

JAKO VAŽAN VITAMIN! Poboljšava raspoloženje, snižava RIZIK OD RAKA prostate, neophodan za IMUNITET!

Shutterstock

Ljubav

JAKO VAŽAN VITAMIN! Poboljšava raspoloženje, snižava RIZIK OD RAKA prostate, neophodan za IMUNITET!

Podeli vest

Osim što je neophodan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju, vitamin D je važan za održavanje imuniteta i mentalnog zdravlja, podstiče dobar san i reguliše apetit. I to nije sve...

Vitamin D, posebno cenjen u doba korone, naše telo proizvodi kada ga direktni sunčevi zraci aktiviraju u koži, a delimično može da se unese i kroz ishranu, odnosno suplemente, ali u mnogo  znatno meri. O važnosti ovog mikronutrijenta i tome kako se pravilno sunčati govori dermatolog dr Svetlana Minić, a tu je i 14 zanimljivih činjenica o vitaminu D.

- Sunčanje je neophodno za snitezu vitamina D u koži, koji je veoma važan i koji je mnogo efikasniji nego onaj koji se može sintetizovati hranom, posebno suplementima. Osim toga, i naše raspoloženje zavisi od svetla koje ulazi direktno preko očiju – svi znamo kako smo raspoloženi zimi, a kako leti. E sad, videlo se da potpuna zaštita od sunca dovodi do toga da ljudima nedostaje vitamin D i to masovno, čak i mlađima, što nije dobro - jedan problem smo rešili, ali smo napravili drugi. To se zna već duže vreme, ali je nepopularno reći, mada je sad počelo da se probija u javnost – kaže dr Svetlana Minić.

Foto: Pixabay

Sunčajte se u podne, ali kratko

Najnovije preporuke kažu da se upravo zbog vitamina D treba sunčati pola sata na najjačem suncu.

- Pola sata na najjačem suncu (po 15 minuta spreda i s leđa, bez kreme za sunčanje), ali to je to, ne više od toga. Znači ne treba preterivati. Za pola sata nećete izgoreti, ali će se postići sinteza vitamina D koja je dovoljana. Zapravo, tada se dobija najveća koncentracija i efekat je pun. Možete vi da se sunčate i u toku dana, ali jutarnje sunce nije isto kao i podnevno. Tada dobijate manje vitamina D, te morate duže da se eksponirate – savetuje dr Minić.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

Da li vam fali?

Mogući simptomi nedostatka vitamina D su česte infekcije i bolesti, bol u mišićima i kostima, šećerna bolest, depresija, hronično oboljenje desni, teže zarastanje rana, visok krvni pritisak, umor i pospanost, promene raspoloženja, prekomerna težina, digestivni problemi, alergije ili gubitak kose.

14 činjenica o vitaminu D

1. Naša koža proizvodi vitamin D kada je izložena sunčevoj svetlosti - UV zračenju iz prirodnog izvora.
 
2. Isceljujući zraci sunca, iz kojih koža stvara vitamin D, ne mogu da prođu kroz staklo. Zbog toga kada se nalazite u kući, kancelariji ili autu vaša koža ne stvara vitamin D.

 
3. Skoro je nemoguće dobiti adekvatne količine vitamina D iz ishrane. Izloženost sunčevoj svetlosti je jedini siguran način da dobijete dovoljne količine ovog vitamina.
 
4. Potrebno je dnevno popiti 10 čaša mleka, obogaćenog vitaminom D, da biste uneli minimalne količine ovog vitamina u organizam.

Foto: Shutterstock

10 čaša mleka, obogaćenog vitaminom D, potrebno je dnevno da biste uneli dovoljne količine

5. Što dalje živite od ekvatora, tim duže treba da budete izloženi suncu da biste dobili dovoljno vitamina D.
 
6. Ljudima s tamnom kožom je potrebno 20-30 puta više sunčanja, kako bi dobili istu količinu vitamina D kao i ljudi bele puti. Upravo zbog toga rak prostate je vrlo proširen među crncima - to je zbog nedostatka vitamina D.

 
7. Dovoljne količine vitamina D presudne su za apsorpciju kalcijuma u organizmu. Bez vitamina D naše telo ne može da apsorbuje kalcijum, što znači da su dodaci ishrani s kalcijumom beskorisni ako u organizmu nedostaje vitamina D, piše alternativa za vas.
 
8. Hronični nedostatak vitamina D ne možete da rešite preko noći. Potrebni su meseci i meseci izlaganja suncu ili uzimanja vitamina D u obliku dodatka ishrani, da biste vratili ovaj vitamin u kosti i nervni sistem.
 
9. Čak i slabe kreme za sunčanje (SPF 8) blokiraju stvaranje vitamina D za 95 odsto! Stvarajući manjak vitamina D u organizmu, ove kreme za sunčanje tako uzrokuju bolest.

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju da SPF blokira vitamin D

10. Nije moguće "predozirati" se vitaminom D. Telo samo reguliše proces stvaranja ovog vitamina iz sunčevih zraka, stvarajući onoliko koliko je potrebno.
 
11. Snažno pritisnite grudnu kost. Ako Vas boli, moguće je da patite od nedostatka vitamina D.
 
12. Pre nego što telo može da iskoristi vitamin D, naša jetra i bubrezi moraju da ga "aktiviraju".
 
13. Kod osoba koje pate od bolesti bubrega ili jetre, sposobnost aktiviranja i iskoristivosti vitamina D može može znatno da se smanji.
 
14. Ovaj najvažniji vitamin u potpunosti je besplatan. Organizam ga sam stvara uz delovanje sunčevih zraka.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija