BILJKA SREĆE I ZDRAVLJA! Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma
Podeli vest
U Srbiji se o "čuvaru zdravlja" ili "kraljevskom povrću", kako drugačije u svetu zovu šparglu, malo zna, a retko se i sprema
Smatra se delikatesnom i dragocenom namirnicom zbog sastojaka koje sadrži, a iako je viđamo na pijacama i trgovinama jer je sad njeno vreme, mnogi ne znaju kako se priprema. Hranljiva vrednost ove povrtarske kulture je u sadržaju mineralnih sastojaka i vitamina.
Sveže voće i povrće koje nas mami sa pijačnih tezgi i polica prodavnica treba dobro da operete pre nego što počnete da ga koristite, savetuju stručnjaci
16.04.2022
14:39
Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma, a u izvesnoj količini sadrži i druge mikroelemente, kao što su gvožđe, bakar, cink, fluor, jod. Od vitamina ima najviše C, gotovo sve vitamine grupe B, kao i provitamin A.
Špargla sadrži i asparagin, sastojak koji povoljno utiče na rad srca i bubrega, a predstavlja i savršen diuretik.
Nutricionisti je uvek preporučuju za održavanje figure, ali ona je, verovali ili ne, dobra i za sreću!
Najnovije studije pokazale su da ovo povrće u mozgu aktivira hormon sreće, što ljude čini dobro raspoloženim. Istovremeno, pomaže koncentraciji i jača nerve. Ukoliko uz šparglu pijete vino, pažljivo ga birajte!
Bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje isključivo belo, zato što sastojak crnog vina tanin blokira delovanje vitamina B1, koji hrani nerve.
Foto: Pixabay
Hranljivi sastojci
magnezijum, bakar, folna kiselina i vitamin E - jačaju srce i krvotok, usporavaju prerano starenje kože i slabljenje vida
kalijum - čisti bubrege i mokraćne kanale
aminokiselina asparagin - takođe podstiče rad bubrega, ali pritom aktivira jetru i žuč da izbacuju toksine i jača koncentraciju i nerve hrom - smanjuje glad
Zanimljivo je da šparglu još od drevnih vremena smatraju dobrim afrodizijakom. Ona sadrži izuzetno velike količine vitamina E, za koji se smatra da predstavlja vitamin plodnosti, jer stimuliše proizvodnju seksualnih hormona.
Kako se priprema
Odsecite donji, tvrdi deo i postepeno ljuštite dršku. Kada ih kuvate, vežite ih u snop i stavite uspravno u dubok lonac sa vrhom na gore, a zatim nalijte vrelu vodu do polovine stabljike. Kako bi se izgubila njena prirodna gorčina, stavite je u kipuću vodu s malo soli, šećera i maslaca. Kuvajte je desetak minuta i dalje je pripremajte prema receptu.
Sirove i očišćene čuvajte u frižideru u pregradi za povrće.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sveže voće i povrće koje nas mami sa pijačnih tezgi i polica prodavnica treba dobro da operete pre nego što počnete da ga koristite, savetuju stručnjaci
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Sezona prazničnog darivanja je počela, a roditelji, bake i deke tradicionalno pripremaju paketiće za svoje najmlađe. Informerova računica prikazuje raspon cena, kao i najpovoljniji način da mališane obradujete poklonima.
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
U jednoj istorijskoj hrišćanskoj crkvi u Lubečku, Nemačka, tokom božićne službe zabeležen je incident koji je izazvao buru komentara na društvenim mrežama.
Sibir se suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima, dok temperature u pojedinim delovima Jakutije dostižu i –56 stepeni Celzijusa, što ovaj region trenutno čini najhladnijim mestom na svetu.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Film bivšeg rijaliti učesnika Lazara Čolića Zole inspirisan porodicom Kulić ponovo je onlajn, a on poručije da neće odustati od prikazivanja uprkos pretnjama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar