• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2022

15:26

BILJKA SREĆE I ZDRAVLJA! Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma

Ljubav

BILJKA SREĆE I ZDRAVLJA! Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma

Podeli vest

U Srbiji se o "čuvaru zdravlja" ili "kraljevskom povrću", kako drugačije u svetu zovu šparglu, malo zna, a retko se i sprema

Smatra se delikatesnom i dragocenom namirnicom zbog sastojaka koje sadrži, a iako je viđamo na pijacama i trgovinama jer je sad njeno vreme, mnogi ne znaju kako se priprema. Hranljiva vrednost ove povrtarske kulture je u sadržaju mineralnih sastojaka i vitamina.

Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma, a u izvesnoj količini sadrži i druge mikroelemente, kao što su gvožđe, bakar, cink, fluor, jod. Od vitamina ima najviše C, gotovo sve vitamine grupe B, kao i provitamin A.

Špargla sadrži i asparagin, sastojak koji povoljno utiče na rad srca i bubrega, a predstavlja i savršen diuretik.

Nutricionisti je uvek preporučuju za održavanje figure, ali ona je, verovali ili ne, dobra i za sreću!

Najnovije studije pokazale su da ovo povrće u mozgu aktivira hormon sreće, što ljude čini dobro raspoloženim. Istovremeno, pomaže koncentraciji i jača nerve. Ukoliko uz šparglu pijete vino, pažljivo ga birajte!

Bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje isključivo belo, zato što sastojak crnog vina tanin blokira delovanje vitamina B1, koji hrani nerve.

Foto: Pixabay

Hranljivi sastojci

magnezijum, bakar, folna kiselina i vitamin E - jačaju srce i krvotok, usporavaju prerano starenje kože i slabljenje vida
kalijum - čisti bubrege i mokraćne kanale

aminokiselina asparagin - takođe podstiče rad bubrega, ali pritom aktivira jetru i žuč da izbacuju toksine i jača koncentraciju i nerve hrom - smanjuje glad

Zanimljivo je da šparglu još od drevnih vremena smatraju dobrim afrodizijakom. Ona sadrži izuzetno velike količine vitamina E, za koji se smatra da predstavlja vitamin plodnosti, jer stimuliše proizvodnju seksualnih hormona.

Kako se priprema

Odsecite donji, tvrdi deo i postepeno ljuštite dršku. Kada ih kuvate, vežite ih u snop i stavite uspravno u dubok lonac sa vrhom na gore, a zatim nalijte vrelu vodu do polovine stabljike. Kako bi se izgubila njena prirodna gorčina, stavite je u kipuću vodu s malo soli, šećera i maslaca. Kuvajte je desetak minuta i dalje je pripremajte prema receptu.
Sirove i očišćene čuvajte u frižideru u pregradi za povrće.

BONUS VIDEWO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija