• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

24.04.2022

08:39

KOLIKO JAJA SMEMO DA POJEDEMO ZA VASKRS? Nutricionista Mirković otkriva gde treba da držite vaskršnja jaja i koliko dana mogu da stoje ona koja su PUKLA

Ljubav

KOLIKO JAJA SMEMO DA POJEDEMO ZA VASKRS? Nutricionista Mirković otkriva gde treba da držite vaskršnja jaja i koliko dana mogu da stoje ona koja su PUKLA

Podeli vest

Nutricinonista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o vaskršnjim jajima, odnosno gde treba da ih držimo kada prođe praznik, ali i koliko smemo da ih pojedemo danas

Danas je Vaskrs, najveći praznik za sve vernike pravoslavne veroispovesti. Često se polemiše koliko su jaja zdrava i da li smemo da pojedemo više od dva.

Nutricionista Branka Mirković objašnjava koliko su jaja zdrava.

 - Jaja su odličan izvor najprirodnijih belančevina u belancetu koje je veoma slično ljudskim proteinima, a žumance je nepravedno osuđeno za holesterol. Interesantan je fenomen i upozorenja svetskih nutriconista koji su verovatno dobili nešto da tako pričaju. Nikada niste čuli ili pročitali koliko treba da jedete i da li uopšte da jedete fast i yunk food ali o lošem uticaju jaja napisane su neosnovane i nedokazane neistine.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mirković nutricionista

"Iz jajeta se stvori život, što znaci sadrži sve što je neophodno, u tradiciji prestavljaju rađanje i vaskrsenje, pa da li su zaista tako loša?"

DVA JAJA MENJAJU DNEVNU KOLIČINU MESA

"Uvek se pitajte zašto?  Pa na jajima se ne zarađuje mnogo, zdrava su i zasitna, dva jaja menjaju dnevnu prosečnu količinu mesa, možete lako da ih nabavite, pripremite i najvaznije mogu da menjaju bilo koji obrok u toku dana."

Jedu se u slanim i slatkim jelima i kolačima, mogu da se mešaju sa bilo kojim namirnicama mada se ne preporučuju sa ribom ko nije navikao zbog enzima za varenje.

Foto: unsplash.com

Jaja

 - Jaja možete jesti na razne načine ali je važno da znate svoju količinu u toku dana - kaže Branka.

 - Jaja možete jesti svakodnevno, najmanje 4 nedeljno. Veoma su važna za rast i razvoj dece, odraslima daju energiju, lako se vare, imaju mali ostatak i daju najveći koeficijent sitosti zato ih mnoge dijete sadrže.

Koliko jaja ko sme da jede:

Deca do predškolkog uzrasta manja 1 jaje starija 2

Od prvog do četvrtog razreda maksimalno 2 dnevno, a starji do 3 jaja dnevno

Mlade osobe posebno koje treniraju 3 devojke, a muškarci do 4 jaja dnevno

Odrasle osobe 2 do 3 dnevno

Starije osobe najmanje 2 jaja nedeljno.

Zaključak je jedite i uzivajte samo ne preterujte u količini, to je važno kao i za bilo koju namirnicu.

Foto: Shutterstock

PUKNUTA JAJA MAKSIMALNO 4 DANA

 - Ofarbana jaja posle Vaskrsa treba držati u frižideru. Puknuta odvojiti od celih i prvo njih koristiti u roku od najviše četiri dana, a cela jaja u frižideru mogu stajati do sedam dana. Kuvana jaja mogu da se pretvore u ukusne salate i koriste na razne načine. Poznato je da mnogi prave salate od kuvanih jaja sa mladim lukom, rukolom, maslačkom... Možete praviti i salate od kuvanih jaja i krompira i da dodate crveni luk, mladi luk... Napravite dresing od sirćeta, senfa, pavlake, malo majoneza- objašnjava Mirković.

"Prave se i razne musake sa kuvanim jajima, paštete od pasiranih jaja. Jaja su zdrava i mogu da menjaju meso. Dva do tri jaja dnevno je dozvoljena količina".

Foto: Informer.rs

Ukoliko se pitate kako da odolite vaskršnjoj trpezi, Branka savetuje da dijetu krenete nakon praznika.

- Bogata je trpeza i nema potrebe da tih dana izbegavate porodiče ručkove. Pravilo je da jedete po malo od svega. Posto Vaskrs traje par dana, podelite i jedite prvog dana pečenje, beli mrs i salate, drugog čorbe i sarmice sa kiselim mlekom i salate. Jedite dva eventualno tri manja obroka. Jedan obrok neka bude željena poslastica ali manja količina. Vitke osobe jedu mudro, nisu ničega željne, nisu stalno na dijeti ali sigurno ne preteruju- kaže Mirković.

BONUS VIDEO:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija