• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer.rs

10.05.2022

18:19

KAKO SE PRAVILNO PERE VOĆE I POVRĆE? Jagode su NAJZAHTEVNIJE, a mladi luk...

Shutterstock

Ljubav

KAKO SE PRAVILNO PERE VOĆE I POVRĆE? Jagode su NAJZAHTEVNIJE, a mladi luk...

Podeli vest

Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Najbolje bi bilo da ga operete neposredno pre upotrebe

Stručnjaci kažu da se na površini plodova nalaze razne vrste bakterija i gljivica koje se ne vide golim okom, a ispiranje običnom vodom nije uvek dovoljno. Otuda se često u ovo vreme mnogi žale na bolove u grlu ili dugotrajne afte. 

Evo šta možete da učinite da biste bili sigurni da je voće i povrće koje koristite u ishrani potpuno čisto i bezbedno za jelo.
 

Foto: Shutterstock

Zelena salata


Lisnato povrće



Zeleno lisnato povrće razdvojte na listove i držite potopljeno u vodi nekoliko minuta. Listove ocedite i ponovite postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta, isperite vodom, pa prosušite ubrusom.

Jagode najzahtevnije



Najzahtevnije za čišćenje je voće koje raste blizu zemlje, kao što su jagode. Trenutno najpopularnije voće operite u rastvoru vode sa sodom bikarbonom. Dovoljno je da razmutite kašiku sode bikarbone u litru vode i ostavite jagode da odstoje pola sata, a onda ih dobro isperite.

Foto: Shutterstock

Cvetnice i mladi luk



Povrće poput brokolija i karfiola držite u hladnoj vodi jedan minut pre nego što ga operete vodom ili mešavinom sirćeta i vode. Tikvice i krastavce, ako ih koristite sa korom, istrljajte mekom četkom, pa dobro isperite. Mladi crni i beli luk dobro isprati od ostatka zemlje, oljuštiti vrh, pa potopiti u sirće i vodu.
Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u ovaj rastvor voće ili povrće i pustite da odstoji 15 minuta. Posle toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

BONUS:



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Marić se oglasio o udarnoj temi: Poručio samo jedno
Politika

Marić se oglasio o udarnoj temi: Poručio samo jedno

Urednica portala "Novosti" Andrijana Nešić bila je gost u emisiji "Dan na dan" na Prvoj televiziji, gde je govorila o skandaloznoj presudi koju je donela sudija blokaderka Tatjana Bezmarević Janjić iz Prvog osnovnog suda, po krivičnoj tužbi Zdenka Tomanović.

05.12.2025

14:08

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set