• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

30.05.2022

21:30

Onkolog o RAKU usne duplje! I JEZIK UPOZORAVA na tumor!

Shutterstock

Ljubav

Onkolog o RAKU usne duplje! I JEZIK UPOZORAVA na tumor!

Podeli vest

Učestalost ove vrste tumora u Srbiji je oko pet odsto, a kada se maligne promene otkriju u početnoj fazi, procenat izlečenja je visok, kaže radiolog onkolog dr Igor Đan

Česta pojava ranica u ustima, neprijatan zadah i poremećaj čula ukusa samo su neki od simptoma raka usne duplje. Učestalost ove vrste tumora u Srbiji je oko pet odsto, a kada se maligne promene otkriju u početnoj fazi, procenat izlečenja je visok, kaže radiolog onkolog sa Instituta za onkologiju Vojvodine dr Igor Đan. Ipak, iako je lokalizovan u regiji koja je dostupna pregledu golim okom i može da se otkrije vrlo rano, to se često ne događa.

- Maligni tumori glave i vrata šesti su najčešći malignitet kod ljudi, dok rak usne duplje čini oko 48 odsto svih slučajeva raka glave i vrata. Kada se kaže rak usne duplje, misli se na tumore koji mogu da se jave na prednje dve trećine jezika, podu usne duplje, sluzokoži obraza i desni. Više od 90 odsto čini karcinom takozvanih skvamoznih ćelija (tanke ćelije na površini). U grupi obolelih dve trećine su stariji od 55 godina. U svetu godišnje od raka usne duplje oboli oko 300.000 osoba, dok je godišnja smrtnost oko 145.000. Oboleli su u značajno većem broju muškarci - navodi dr Igor Đan.

Rizici i simptomi

Šta sve spada u faktore rizika?
- Rak usne duplje nastaje usled kombinovanih faktora rizika kao što su upotreba duvana, konzumiranje alkohola, infekcija HPV virusima, kandida, ishrana i genetska predispozicija. Iako na gene ne možemo delovati, na sve ostale faktore rizika možemo.

Foto: Shutterstock

Jedan od simptoma je neprijatni zadah

Bolje sprečiti

Da li se na neki način bolest može sprečiti, šta spada u mere prevencije? Da li su to, između ostalog, redovne posete stomatologu?
- Svi znamo za izraz bolje sprečiti nego lečiti. Stoga sam siguran da je svako svestan da se merama prevencije može da sprečiti nastanak ove opake bolesti. To su prestanak pušenja, umereno korišćenje alkohola, vakcinacija protiv HPV virusa, higijena usne duplje i redovno posećivanje stomatologa. Savet pacijentima koji su, nažalost, oboleli od karcinoma usne duplje jeste da se redovno kontrolišu ukoliko su završili lečenje i da slušaju savete nadležnih onkologa i hirurga tokom lečenja.

Da li postoje neke prekancerozne promene koje mogu da ukažu na mogući nastanak bolesti?
- U nekim slučajevima bolest nastaje na temelju takozvanih prekanceroznih lezija, koje se najčešće javljaju na desnima, jeziku i podu usne duplje. To su ranice u ustima koje se mogu opaziti prilikom rutinskog pregleda i samim tim blagovremenim prepoznavanjem ovih promena moguće je sprečiti potencijalni malignitet.

Koji su najčešći simptomi, šta prvo dovede pacijenta kod lekara?
- Rak oralne šupljine odlikuje se otokom, izraslinom ili zadebljanjem na jeziku, desnima ili podu usne duplje, što izaziva bol i otežano gutanje. Stoga su najčešće upravo ovo simptomi koji dovode pacijenta na pregled, nakon koga se ustanovljava dijagnoza bolesti.

Foto: Shutterstock

Duvan i alkohol su faktori rizika

Kako izgleda lečenje i kakve su prognoze kod nas i u svetu?

- Prognoze lečenja ove maligne bolesti pre svega zavise od stadijuma bolesti u kom je lečenje započelo. U pomenutoj regiji, ukoliko ne postoje udaljene metastaze, lečenje započinje operacijom. U zavisnosti od postoperativnog nalaza, onkološki konzilijum odlučuje da li je potrebna i dalja terapija ili je operacija nakon koje sledi redovno praćenje dovoljna. Ukoliko postoji visok rizik da će se rak usne duplje ponovo lokalno pojaviti, lečenje se nastavlja radioterapijom, koja se kod osoba sa većim rizikom od povratka bolesti kombinuje sa sistemskom terapijom.

Lečenje kod nas i u svetu

Lečenje ove opasne i podmukle bolesti se u ranom i lokalno uznapredovalom stadijumu bolesti ne razlikuje kod nas i u svetu, dodaje doktor. Međutim, kod lokalnih recidiva (povratka bolesti) koji se ne mogu operisati, kao i kod metastatske bolesti postoji značajna razlika.

Foto: Shutterstock

Redovne posete stomatologu su deo preventive

- Kombinacija lekova zajedno sa biološkom terapijom kod nas ne može se koristiti kao što je to slučaj u drugim zemljama, odnosno nije dozvoljen nastavak lečenja samo biološkom terapijom kao što je to moguće koristiti u svetu. Pored toga, u Evropskoj uniji, SAD-u, a i u skoro svim zemljama u našem okruženju u određenom stadijumu bolesti koristi se i imunološka terapija, sama ili u kombinaciji sa hemioterapijom. U našoj zemlji, na žalost pacijenata, imunološka terapija nije odobrena za lečenje raka usne duplje niti drugih malignih tumora glave i vrata, iako je dobrobit kod pacijenata koji imaju indikaciju za upotrebu pomenute terapije dokazana - objašnjava naš sagovornik i poručuje:

- Udruženja lekara kao što su Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Srpsko udruženje onkologa glave i vrata se, između ostalih aktivnosti, bore da se i kod nas odobre kako starije, tako i nove savremene terapije. One će omogućiti da se i pacijenti oboleli od raka usne duplje zajedno sa drugim tumorima glave i vrata leče na najbolji mogući način.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija