• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav/zdravlje

06.06.2022

19:10

SMANJUJE RIZIK od infarkta i šloga! Budite LEPI i ZDRAVI uz šargarepu! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

SMANJUJE RIZIK od infarkta i šloga! Budite LEPI i ZDRAVI uz šargarepu! (RECEPTI)

Podeli vest

Ovo povrće bogato beta-karotenom čuva vid, smanjuje rizik od infarkta i šloga i odlično je za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A...

Sveža i oprana, skuvana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog glavnom jelu, šargarepa je drugo popularno povrće koje se pojede najviše na svetu, posle krompira. Zbog brojnih blagotvornih svojstava dobri poznavaoci kažu da predstavlja pravu malu pririručnu apoteku. Ovo povrće bogato beta-karotenom čuva vid, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i raka, i odlično je za detoksikaciju organizma, zato što sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Trideset bolesti

Osim vitamina A, šargarepa se može pohvaliti zavidnom količinom vitamina C i D, ali i onima iz B grupe (B1, B2, B3, B6 i B9), kao i vitaminima K i E. Posebno je bogata magnezijumom, kalijumom i kalcijumom, a sadrži i fosfor i gvožđe. Pomenuti beta-karoten, koga ima više nego u bilo kojoj drugoj biljci, daje joj prepoznatljivu boju, pa ako preterate sa količinom, nemojte biti iznenađeni ukoliko pojedini delovi vašeg tela poprime blago narandžasti ton.

Foto: Shutterstock

Šargarepa čuva zdravlje

Višenamenski sirup

Za ovaj sirup najbolje je koristiti šargarepu gajenu u čistoj sredini, bez pesticida, zato što se tada ne skida površinski sloj, koji je i najvredniji. Kada se opere, šargarepa se narenda, istisne se iz nje sok, doda žuti šećer (još bolje med), lagano se ukuva da postane gusta smesa i spremi u flaše. Uzima se po jedna supena kašika triput dnevno posle jela. Dejstvo ovog sirupa je višestruko: pomaže kod plućnih bolesti, nazeba, gripa, upale grla i grkljana...

Šargarepa kao pomoćno medicinsko sredstvo može da pomogne kod više od tridesetak bolesti, to je ono što se za sada zna. Dobra je za rast, razvoj i jačanje, protiv anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i creva, otklanja gorušicu, otekline, crevne parazite, olakšava mokrenje, sprečava opadanje kose, otklanja umor od umnog rada, jača koncentraciju, pomaže u ublažavanju simptoma šećerne bolesti, gihta, reume, upale krajnika, čisti krv, pomaže kod bolesti disajnih puteva, karcinoma u razvoju, leči rane i opekotine.

Šargarepu treba koristiti celu, čak i lišće, a koren ne bi trebalo ljuštiti, jer se ljuštenjem gube dragoceni sastojci.

Na licu i telu

Od ovog divnog povrća možete pripremiti i maske za lice, po potrebi i za telo. Najjednostavnije je da ga izrendate i dodate jedno žumance. Izrendanu šargarepu možete da potopite i u mleko, dodate kašiku pavlake i dobićete hranljivu masku koja prija suvoj koži. Namažite je na čisto lice i vrat, najbolje uveče, i držite na koži barem pola sata.

Za tonik pomešajte jednake količine sokova od šargarepe, krastavca i limuna i utrljajte u kožu. Ovaj miks je dobar za lečenje bubuljica, uklanjanje mitesera i čišćenje kože.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Krem čorba

Sastojci: 500 g šargarepe, veća glavica crnog luka, krompir, praziluk, 1 l bujona od povrća, maslinovo ulje, so, biber, đumbir, muskatni oraščić, malo cimeta, svež peršun.

Priprema: Sve povrće očistite i iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite naseckani luk. Nakon nekoliko minuta dodajte i praziluk. Ubacite i krompir i šargarepu i pomešajte s ostalim sastojcima. Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta, a potom dodajte bujon i ostavite da se kuva oko pola sata. Nakon toga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, pa začinite i dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock

Piletina na marokanski način

Piletina na marokanski način

Sastojci: 500 g pilećeg mesa, bataci i karabataci, 2 kašike ulja, glavica luka, 2-4 šargarepe, krompir, crvena paprika, 1-2 paradajza, 50 g suvih šljiva, 50 g oraha, kašičica kurkume, pola kašičice cimeta, so, biber.
Priprema:
Pomešajte kašičicu ulja sa biberom, solju, cimetom i kurkumom, natrljajte meso i ostavite 40 minuta. Propržite na preostalom ulju, pa dodajte luk na još pet minuta. Stavite u đuveč, a u tiganj u kom je to prethodno prženo sipajte četvrtinu šolje tople vode i ostavite da provri. Meso prelijte ovim bujonom, poklopite i pecite 40 minuta na 180 stepeni. Šargarepu, krompir i papriku isecite, paradajz poparite, oljuštite i isecite. Dodajte u đuveč zajedno sa šljivama i orasima i pecite još 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Kolač od šargarepe

Kolač od šargarepe

Sastojci: Za kore: 5 jaja, 300 g braon šećera (ili običnog), 2 vanilin-šećera, 1 dl ulja, sok od pomorandže, rendana kora pomorandže, 300 g brašna, prašak za pecivo, 2 kašičice sode bikarbone, puna kašičica cimeta, pola kašičice mešavine začina za medenjake (opciono), 250 g sitno rendane šargarepe (oko 3-4 korena), 150 g sitno seckanih ili krupno mlevenih oraha. Za fil: 500 g maskarponea ili drugog neslanog krem sira, 150 g šećera u prahu, aroma pomorandže po želji.
Priprema:
Narendajte koru pomorandže, pa iscedite sok. Umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje, sok i koru pomorandže. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i začinima, te dodajte smesi i sjedinite mućenjem. Na kraju dodajte šargarepu i orahe, pa pecite na 160 stepeni 35-40 minuta. Za fil pomešajte navedene sastojke, nanesite preko ohlađenog kolača i stavite u frižider da se stegne.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Filmski centar Srbije obeležio 65 godina postojanja! Svečanosti prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković (FOTO)
Kultura

Filmski centar Srbije obeležio 65 godina postojanja! Svečanosti prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na obeležavanju 65 godina od osnivanja Filmskog centra Srbije da je reč o jubileju višestruko značajnom za srpsku kinematografiju i da je podrška filmskoj umetnosti i filmskom stvaralaštvu u poslednjoj deceniji omogućila našoj zemlji da bude rame uz rame sa najrazvijenim evropskim državama i visoko pozicionirana na svetskoj mapi filmske industrije.

28.12.2024

09:15

JOŠ Zabava VESTI

Džet set