• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

04.08.2022

15:28

PODIŽU TEMPERATURU TELA! Ove namirnice treba da izbegavate tokom leta!

Ljubav

PODIŽU TEMPERATURU TELA! Ove namirnice treba da izbegavate tokom leta!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koja će vam to hrana dodatno podići temperaturu tela i učiniti da vam bude još toplije po ovim vrućinama

Kada nastupe vrućine, koliko god neko voleo leto, nema sumnje da često priželjkuje da bude ipak malo hladnije. Međutim, ono što mnogi možda ne znaju, jeste da i određena hrana može uticati na telesnu temperaturu.

Pojedine namirnice će vam samo napraviti dodatni problem, tako što će vam povećati temperaturu i učiniti da osećate još veću vrućinu.

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koje bi to namirnice trebalo da konzumirate u manjim količinama leti:

Meso

Meso je veliki izvor proteina i masti, ali i teško svarljivo, pa ga ne bi trebalo previše konzumirati leti, jer prilikom varenja podiže telesnu temperaturu.

Začinjena hrana

Svi volimo kada je hrana malo više začinjena, to joj daje posebnu aromu. Međutim začini kao što su đumbir, beli luk, čili, crni biber, kim i cimet su na listi za izbegavanje tokom leta, jer podižu telesnu temperaturu.

Plodovi mora

Morski plodovi su skloni kvarenju, naročito na visokim temperaturama, a to može izazvati brojne stomačne tegobe. Mikrobima pogoduje toplota, pa se lako razmnožavaju, stoga pazite da morske plodove uvek jedete sveže, kako biste izbegli probleme.

Foto: Pixabay

morski plodovi

Pržena hrana

Sve što sadrži puno ulja, čini da se osećamo usporeno i umorno, a i podiže temperaturu. Čak znojenje, u kombinaciji s unosom masne hrane, može dovesti do pojave akni.

Sladoledi na bazi mleka

Ovo niste možda mogli da pretpostavite, ali sladoledi na bazi mleka, uopšte nisu prava letnja hrana, jer tokom varenja povećavaju toplotu. Najbolje rešenje bi bili sladoledi na bazi vode, ukoliko želite da izbegnete znojenje.

Čaj i kafa

Osim što podižu temperaturu i izazivaju znojenje, čaj i kafa su i diuretici, pa vaše telo može dehidrirati, ukoliko ih konzumirate previše, a pored toga ne unosite vodu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija