• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/M. Jovanović

12.09.2022

22:00

BEZ STRESA, depresije, GLAVOBOLJE... Više vođenja ljubavi, DUGOVEČNIJI ŽIVOT!

Shutterstock

Ljubav

BEZ STRESA, depresije, GLAVOBOLJE... Više vođenja ljubavi, DUGOVEČNIJI ŽIVOT!

Podeli vest

Intimni odnosi, osim što donose zadovoljstvo, imaju pozitivan uticaj na celokupni organizam, slažu se naučnici...

U partnerskim odnosima fizičko povezivanje smatra se veoma bitnim aspektom. Intimni odnos utiče na celo telo i um, i to ne samo kroz čin trenutnog zadovoljstva. Sve je više naučnika koji se slažu sa tim da je blagodatan za celokupno zdravlje.

Kao antidepresiv

Naučnici Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje na 300 žena u studentskom kampu u Olbaniju. Rezultati studije su pokazali da žene koje su imale odnos bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena čiji su partneri koristili zaštitu. Istraživači su izneli hipotezu da jedinjenja koja sperma sadrži, uključujući estrogen i prostagalandin, a koja se nakon odnosa apsorbuju u telo, imaju antidepresivna svojstva. Ovo su dobre vesti za one koji su u monogamnom odnosu ili žele da osnuju porodicu, ali ako nemate stalnog partnera, ipak ne bi trebalo da se odričete zaštite tokom odnosa.

Foto: Shutterstock

Upražnjavanje odnosa može da ublaži simptome glavobolje

Protiv glavobolje

Već je postala pošalica da žene kada žele da izbegnu intimni odnos sa partnerom, kao izgovor koriste to da imaju glavobolju. Verovali ili ne, intimni odnosi mogu neutralisati ovu vrstu bola. Istraživanja pokazuju da upražnjavanje odnosa može ublažiti simptome glavobolje. Naučne studije dokazale su da je 60 odsto ispitanika koji pate od migrene i 30 odsto koji pate od klaster glavobolje, a koji su upražnjavali odnose tokom epizoda glavobolje, zabeležilo potpuno ili delimično olakšanje. Druge studije su otkrile da su žene koje stimulišu G tačku imale viši prag tolerancije na bol. Istraživači su pripisali ovaj efekat oksitocinu, takozvanom lepom hormonu, koji se oslobađa tokom vođenja ljubavi, a koji ublažava bol.

Odlaganje menopauze

Istraživanje jednog koledža u Londonu otkrilo je da će 28 odsto sredovečnih žena koje imaju odnosei svake nedelje verovatno ući u menopauzu skoro deceniju kasnije u odnosu na one koje nemaju redovne odnose. Utvrđeno je i da će čak 19 odsto žena koje imaju polne odnose barem jednom mesečno takođe odgoditi ulazak u menopauzu. Dakle, ukoliko ste godinama bili u fazi apstinencije, vaše telo će to upamtiti i ubrzati ulazak u menopauzu.

Foto: Shutterstock

Redovono vođenje ljubavi odlaže menopauzu

- Otkrića sugerišu da ako žena nema polni odnos i nema šanse za trudnoću, tada telo odlučuje da ne "ulaže" u ovulaciju jer bi to bilo besmisleno. Možda postoji biološki kompromis između ulaganja energije u ovulaciju ili na druga mesta u telu - izjavila je Megan Arnot sa Univerziteta u Londonu.

Jača imunitet i kardiovaskularni sistem

Redovnim intimnim odnosima povećavate nivo antitela imunoglobina, te tako jačate imunitet i štitite se od prehlade ili groznice. Takođe, nedavna studija je pokazala da muškarci koji imaju polne odnose više od dva puta sedmično imaju manji rizik od srčanog udara.

Ublažava stres

Ukoliko imate probleme na poslu ili u nekoj drugoj životnoj sferi, ne dozvolite da oni utiču na vaš emotivni život. Uživajte u intimnom činu sa partnerom, jer vođenjem ljubavi ne samo da ćete trenutno poboljšati raspoloženje već ćete sve manje biti podložni stresu, a sve više srećni.

Foto: Freepick

Tokom pola sata vođenja ljubavi telo sagoreva više od 80 kalorija

Za bolju kondiciju i cirkulaciju

Tokom odnosa krv ključa telom, a na taj način izbacujete toksine i, naravno, odmah se osećate odmornije. Intimni odnosi odlično utiču i na kondiciju, posebno ako traju duže i imate ih često. Ukoliko nemate vremena za teretanu, onda pokušajte da održite telo u formi redovnim odnosom koji čini čuda za vaš struk, ali i kompletno telo. Naime, tokom pola sata vođenja ljubavi telo sagoreva više od 80 kalorija.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija