• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

27.12.2022

15:24

IMATE PROBLEM SA GASOVIMA? Evo šta TELO pokušava da VAM KAŽE!

Shutterstock

Ljubav

IMATE PROBLEM SA GASOVIMA? Evo šta TELO pokušava da VAM KAŽE!

Podeli vest

Nadimanje i gasove izazivaju gutanje vazduha dok jedemo, gazirana pića, cigarete ili žvakanje žvake, a posebno određene teško svarljive namirnice

Svako u nekom trenutku života ima stomačnih problema - gasove. Nadutost je samo prirodni deo ljudskog iskustva. Ustvari, mi navodno ispuštamo gasove oko 15-20 puta dnevno, i to se smatra potpuno normalnim. Obično izbacujemo veoma malo gasa po zapremini dnevno - samo oko 700 ml, što bi otprilike napunilo malu bocu vode za jednokratnu upotrebu. 

Prejedanje pogoršava stvari. Gasovi u crevima se skupljaju kao rezultat varenja i bakterijske fermentacije u debelom crevu. Glavni gasovi koji čine nadutost su vodonik, kiseonik, azot, ugljen-dioksid i metan. Vodonik sulfid i drugi gasovi koji sadrže sumpor izazivaju većinu mirisa. Ali istraživanja pokazuju da samo oko 1 odsto gasova ima miris.

- Normalni napadi gasova mogu se kontrolisati prilagođavanjem vaše ishrane - tvrdi Samanta Has, registrovani dijetetičar.

Pasulj i sočivo

Foto: Shutterstock

Pasulj

- Pasulj i sočivo će verovatno izazvati gasove, posebno ako niste navikli da ih jedete - kaže  nutricionista Liza Jang.

- Naša tela nemaju enzim potreban za razgradnju rafinoze, tako da kada pasulj udari u vaše debelo crevo, dobre bakterije u njemu napreduju i fermentiraju ga ostavljajući vas sa stomačnim problemima - kaže Has.

Evo kako da nastavite da jedete zdrav pasulj a da se ne nadimate:

Namočite pasulj preko noći pre kuvanja da biste smanjili količinu rafinoze. Has predlaže da uparite pasulj sa šoljicom čaja od kamilice za bolje varenje.

Izbacite sir

Foto: Pixabay

Sir

Šećer u mleku i siru naziva se laktoza. Neki ljudi koji su netolerantni na laktozu nisu u stanju da u potpunosti svare šećer iz mlečne hrane. Kada bakterije u debelom crevu fermentišu laktozu, stvaraju se gasovi poput ugljen-dioksida, vodonika i metana, koji izazivaju nadimanje.

Isključivanje sira, mleka i jogurta iz vaše ishrane jedino je rešenje za ljude koji pate od intolerancije na laktozu. Oni koji žele da uživaju u mlečnoj hrani, ali ne mogu da tolerišu laktozu, mogu probati mnoge dostupne mlečne proizvode bez laktoze.

Ovsene pahuljice
 

Foto: Shutterstock

Pahuljice

Mnogi ljudi koji ujutru počnu da jedu pahuljice da bi snizili holesterol otkrivaju da češće proizvode gasove. Previše vlakana može izazvati gasove, bakterije u debelom crevu proizvode gas kao nusproizvod varenja vlakana.

- Često možete ublažiti gasove tako što ćete polako unositi hranu bogatu vlaknima u svoju ishranu, piti više tečnosti i vežbati - kaže Jang.

Nema dovoljno ovasa u ishrani

- Ljudi često misle da vas vlakna nadimaju, ali odsustvo vlakana zapravo može dovesti do većeg nadimanja i gasova - kaže Has.

Kada ste na dijeti sa malo vlakana, loše bakterije u crevima mogu prenatrpati dobre bakterije što dovodi do nezdravog crevnog mikrobioma.

- Dobre bakterije se hrane vlaknima, tako da kada jedete vlakna, gradite zdrava creva - nastavlja Has.

- Polako povećavajte unos vlakana dok ne dostignete 35 grama vlakana dnevno ili više - dodaje ona.

Dobri izvori uključuju bobičasto voće, lisnato zelenilo, sočivo, žitarice od mekinja, cela zrna, orašaste plodove i semenke. Suplementi su još jedan način da dobijete više vlakana.

Pored toga, Has takođe preporučuje da pijete puno vode kada povećavate unos vlakana. Ako ne pijete dovoljno vode sa vlaknima, možete dobiti konstipaciju, što pojačava gasove, ostavljajući vas naduvanim.

- Pijte tri litre vode i unosite 35 grama vlakana dnevno da biste obezbedili svakodnevno pražnjenje creva i ravniji stomak - kaže Has.

Žvake

Foto: Shutterstock

Žvake

Da li ste primetili da nakon žvakaće gume ili slatkiša bez šećera morate otkopčati pantalone?

- Hrana bez šećera ili sa niskim sadržajem ugljenih hidrata često sadrži šećerne alkohole jer imaju manje kalorija i ugljenih hidrata sa istim ukusom. U višku, šećerni alkoholi izazivaju nadimanje, gasove, grčeve i dijareju - rekla je Has.

Možete ih izbeći čitajući etikete o ishrani i tražeći ksilitol, eritritol, glicerol, sorbitol, maltitol. Čak i žvakaća guma koja nije bez šećera može vam dati gas jer stalno gutate pljuvačku i vazduh.

Prebrzo jedenje može izazvati nadimanje jer unosite hranu u svoj digestivni trakt u većim komadima.

Gazirana pića

Foto: pexels.com

Gazirana pića


- Gazirana pića takođe mogu doprineti gasovima i nadimanju - kaže Manaker.

Šejkovi i smutiji posle treninga takođe mogu da se ne slažu sa vašim crevima i proizvode gasove. Neki ljudi imaju netoleranciju na protein surutke. Ako otkrijete da vas boli stomak nakon što popijete proteinski šejk, predlaže Has, prenosi nam EatThis.

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set