• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2023

15:30

HIT tretman u SVETU! Dobrobiti plutanja koje će vas iznenaditi!

Freepik.com

Ljubav

HIT tretman u SVETU! Dobrobiti plutanja koje će vas iznenaditi!

Podeli vest

Senzorna deprivacija (plutanje) veliki je hit u svetu, a popularnost joj raste i kod nas...

Brojni svetski i pojedini domaći velnes centri nude, između ostalog, i seanse plutanja. Radi se o posebnim komorama ili kadama u kojima plutate na površini vode zasićene solju, potpuno lišeni svetla, zvukova, dodira, mirisa, ukusa… Jedino što možete da čujete i osetite su otkucaji vašeg srca.

 

Prvu plutajuću komoru osmislio je 1954. godine Džon Lajli, američki neurolog. Ta komora mu je služila za istraživanje svesti, i to uz pomoć eliminacije svih spoljašnjih nadražaja.

Danas, u vremenu neprestane buke i stalnih spoljašnjih nadražaja, koji znatno podižu nivo stresa, plutanje u vodi, u potpunoj izolaciji od okolnog sveta, zaista zvuči kao najbolji mogući način relaksacije, kako tela, tako i uma. Istraživanja su i pokazala da plutanje, između ostalog, znatno poboljšava san, smanjuje stres i hronične bolove, ublažava anksioznost i depresiju.

Kako izgleda seansa?

Jedna seansa plutanja obično traje od 60 do 90 minuta. Voda se zagreva do prijatne telesne temperature, a u nju se dodaje epsom ili gorka sol (magnezum sulfat), koja omogućava bezbrižno plutanje. Uz to, magnezijum se apsorbuje kroz kožu, što podiže nivo ovog važnog minerala u organizmu.

Plutanje u komori s vodom pruža duboku relaksaciju, koja se naziva i terapija plutanjem. Ona aktivira parasimpatički nervni sistem, koji je zadužen za opuštanje, a smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sistema tako što snižava nivo kortizola, hormona stresa, piše alternativa za vas.

Senzorna deprivacija kod kuće

Ako imate dovoljno veliku kadu (ili bazen) da u njoj možete da se ispružite, možete da uradite i terapiju senzorne deprivacije kod kuće.

Napunite kadu vodom temperature tela. Dodajte gorku so - trebaće vam oko 1kg soli na 1l vode. Možete da počnete i s manjom količinom soli. Najbolje je da smanjite svetlo ili da stavite naočare za sunce kako biste smanjili uticaj svetlosti.

Provedite u kadi 60-90 minuta. Pošto je to poprilično dug period, vodu u kadi bi trebalo konstantno dogrevati. 

Terapiju možete da ponovite 2-4 puta nedeljno kroz period od 1-3 meseca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija