• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.02.2023

14:42

ŠTETNE NAMIRNICE ZA PAMĆENJE I KOGNITIVNE FUNKCIJE! Šećer nije loš samo za telo, nego i za mozak

Ljubav

ŠTETNE NAMIRNICE ZA PAMĆENJE I KOGNITIVNE FUNKCIJE! Šećer nije loš samo za telo, nego i za mozak

Podeli vest

Kako biste ostali koncentrisani, budni i u dobroj psihičkoj i fizičkoj formi, ove namirnice potrebno je da izbegavate ili jedete u što manjoj količini.

Moramo biti svensi da postoje namirnice koje su odlični saveznici u borbi protiv prekomerne težine i koje stimulišu naše kognitivne funkcije, ali moramo voditi računa i o tome da postoje i namirnice koje imaju loš uticaj na naš mozak.

Namirnice bogate industrijskim šećerom 

Industrijski šećer i proizvodi koji ga sadrže, nisu samo loši za vaše telo, već i za rad vašeg mozga. Često konzumiranje velikih količina šećera može da stvori niz neuroloških problema te oslabi vaše pamćenje. Stoga, preporučuje se smanjen unos industrijskog šećera i slatkiša, a kao zamena se navodi konzumacija svežeg voća.

Foto: Shutterstock

Šećer

Prerađeni proteini

Proteini grade vaše mišiće i neophodni su za pravilno funkcioniranje vašeg tela. Prerađeni proteini nalaze se uglavnom u mesnim proizvodima kao što su salame i kobasice. Za razliku od prirodnih proteina koji pomažu telu da izoluje nervni sistem, prerađeni proteini čine suprotan učinak na vaše telo.

Pržena hrana

Pržena hrana, a naručito ona koja se prži u dubokom ulju, može uticati na vaše ponašanje i kognitivnu funkciju, a za to je zaslužan hormon koji uzrokuje hiperaktivnost kod odraslih, ali i kod dece. Pržena i prerađena hrana polako uništavaju nervne ćelije koje se nalaze u mozgu.

Foto: Zoran Sinko

Prerađene namirnice

Baš kao i pržena hrana, prerađena hrana i gotova hrana utiču na vaš nervni sistem. To se odnosi na konzervirarne i polugotove namirnice koje su sve češća pojava u supermarketima. One povećavaju rizik od razvoja degenerativne bolesti mozga u kasnijem životu kao što je Alchajmerova bolest.

Foto: Shutterstock

Namirnice koje sadrže mnogo soli

Slana hrana utiče na krvni pritisak i loše deluje na srce. Hrana koja sadrži velike količine soli odnosno natrijuna, takođe može da utiče na vaše kognitivne funkcije i naruši vašu sposobnost razmišljanja. Inače, neki naučnici tvrde da slana hrana utiče i na razvoj vaše inteligencije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija