• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.03.2023

17:30

OVE NAVIKE UKAZUJU NA TO DA IMATE MENTALNI POREMEĆAJ! Jedna od njih je histeričan smeh u neprijatnim situacijama

Ljubav

OVE NAVIKE UKAZUJU NA TO DA IMATE MENTALNI POREMEĆAJ! Jedna od njih je histeričan smeh u neprijatnim situacijama

Podeli vest

Stručnjaci su dokazali da ukoliko ne možete da vršite nuždu pred drugima, grickate nokte, histerično se smejete i intolerantni ste na zvukove verovatno imate mentalni poremećaj.

Ne možete vršiti nuždu kad ima nekog u blizini

Ako ne možete vršiti nuždu kada ispred toaleta čujete glasove ili je neko sa vama u kupatilu, svakako niste jedini, ali verovatno ne znate da ovo stanje ima svoje ime u medicine, pareza. To predstavlja praktično strah od mokrenja i “paralizu” bešike u prisustvu drugih ljudi.

Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju ili onikofagija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja koji se manifestuje opsesivnim grickanjem noktiju. Oko 45 odsto osoba uzrasta od 10 do 18 godina pati od onikofagije, a pretežno su u pitanju ženske osobe.

Histerični smeh

Zamislite situaciju šef vas kritikuje zbog ozbiljne greške, a vi osećate da ćete svakog časa prasnuti u smeh. Smirujete sebe, ali na kraju se na licu ipak javlja osmeh. Za njim ide glasniji, a zatim histerični smeh. U pitanju je sindrom snažnog izliva emocija. U ovakvoj situaciji osoba na stres odgovara potpuno suprotnom reakcijom nego što je logično.

Emocionalno stanje

Sigurno ste često slušali od prijateljica kako njihov partner nije dovoljno iskren, kako nikad ne priča o svojim iskustvima ili je potpuno “nedostupan” i čini se kako ga nije briga kako se ona oseća.

U dve trećine ovih situacija u pitanju je zapravo fenomen pod nazivom aleksitimija. Reč je o nesposobnosti čoveka da prepozna i rečima izrazi svoje emocionalno stanje, piše Avaz.

Foto: Shutterstock

Buka

Intolerancija na zvukove

Svakoga neki zvuk iritira. Da li je to normalno ili ne, zavisi od vrste zvuka i jačine uticaja na vaš život. Mentalni poremećaj mizofonija je stanje kod kojeg normalni zvukovi izazivaju iritaciju. Za ljude koji pate od mizofonije, dovoljan je samo jedan takav zvuk, da ih izbaci iz takta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija