• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.03.2023

14:25

POSTOJE I NEŽELJENI EFEKTI! Evo šta se dešava sa vašim telom kada jedete lanene semenke!

Ljubav

POSTOJE I NEŽELJENI EFEKTI! Evo šta se dešava sa vašim telom kada jedete lanene semenke!

Podeli vest

Seme lana je bogato vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, ali može imati i negativne efekte na varenje.

Iako su mala i sitna, semena lana su veoma korisna po naše zdravlje, iako postoje i neki neželjeni efekti na koje bi trebalo da obratite pažnju.

5 benefita koje dobijate od semena lana:

1. Laneno seme pršte od vlakana.

Ako želite da lako povećate unos vlakana, dodavanje lanenog semena u obrok može biti odličan način. Jedna supena kašika celog lanenog semena ima skoro 3 grama vlakana, što je jednako 11 odsto vaše preporučene dnevne vrednosti.

Ishrana sa malo vlakana ne samo da utiče na vaše napore u kontroli težine, već može izazvati i probleme sa varenjem, pa čak i povećati rizik od razvoja hroničnih bolesti.

2. Laneno seme je bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

Konkretno, laneno seme je bogato alfa-linolenskom kiselinom (ALA), vrstom esencijalne masne kiseline koju vaše telo ne može da proizvede. Jedini način da se dobije je kroz hranu, a laneno seme je puno njih.

Generalno, dokazano je da konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje upale u telu, što može pomoći u sprečavanju razvoja hroničnih bolesti. Konkretno, ALA je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, kao i za smanjenje visokog krvnog pritiska. Laneno seme je bogat izvor ALA zajedno sa orasima, masnom ribom i nekim biljkama.

Foto: pexels.com

semenke

3. Laneno seme može imati koristi za celokupno zdravlje srca.

Kao što je pomenuto, ALA može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Prema pregledu studije u "Advances of Nutrition", postoje jaki dokazi o potrošnji ALA i smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti. To je zbog činjenice da je ALA polinezasićena masna kiselina (PUFA), koja ima antiinflamatorno dejstvo na telo i dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Oni takođe imaju moćne antihipertenzivne, antikancerogene, antioksidativne, antidepresivne, "antiaging" i antiartritis efekte.

Studije takođe pokazuju da konzumacija lanenog semena može pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Visok nivo LDL "lošeg" holesterola u vašem sistemu može izazvati nakupljanje u vašim arterijama, što zauzvrat može povećati rizik od srčanih bolesti.

Još jedna korist od lanenog semena u vezi sa srcem je da takođe mogu efikasno sniziti vaš krvni pritisak, što je važno za sprečavanje srčanog i moždanog udara.

4. Laneno seme može pomoći pri varenju.

Poznato je da je laneno seme prirodni laksativ, koji može pomoći u procesu varenja i opstipacije. 12-nedeljna studija objavljena u "Nutrition & Metabolism" otkrila je da laneno seme, kada se doda pečenim proizvodima, može da smanji simptome zatvora, kao i nivoe glikemije i lipida, za one sa dijabetesom tipa 2.

Osim toga, pokazalo se da konzumacija lanenog semena pozitivno menja mikrobiom creva tokom varenja, povećavajući bakterijsku floru u crevima. 

5. Laneno seme može pomoći u kontroli težine.

Održavanje zdrave težine, važno je za održavanje zdravlja vašeg tela na dugi rok, tako da uključivanje lanenog semena u vašu ishranu, može biti ključni način da održite svoju težinu na zdravom nivou. Konkretno, vlakna u lanenim semenkama mogu pomoći da se osećate sito tokom dužeg vremenskog perioda, navodi "Appetite".

Dodavanje lanenog semena je takođe povezano sa kontrolom glukoze i osetljivošću na insulin, za koje je dokazano da imaju uticaj na kontrolu težine.

Mogući neželjeni efekti jedenja lanenog semena

1. Laneno seme može smanjiti apsorpciju nekih minerala.

Ovo nije nuspojava jedenja lanenih semenki o kojoj ćete morati previše da brinete, ali to je nešto što treba imati na umu ako patite od nedostatka gvožđa ili cinka.

Laneno seme sadrži fitinsku kiselinu, vrstu antinutrijenata, koji može da smanji apsorpciju minerala kao što su kalcijum, cink, magnezijum, bakar i gvožđe. Iako ovo može izgledati kao negativna nuspojava konzumiranja lanenog semena, njegovi efekti su toliko mali, da su čak i manje opasni od semena soje i repice, navodi "Journal of Food Science and Technology".

2. Laneno seme može izazvati probleme sa varenjem.

Iako su vlakna korisna za opšte zdravlje probave, previše vlakana može izazvati probleme sa varenjem - posebno ako niste navikli da jedete mnogo vlakana u jednom danu. Previše vlakana odjednom može izazvati nadimanje, gasove i moguće bolove u stomaku.

Ako želite da dodate više vlakana u svoju ishranu, postepeno povećajte broj, kako biste izbegli bilo kakvu nelagodnost pri varenju, prenosi EatThis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija