• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.04.2023

17:49

9 NAMIRNICA KOJE SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK! I da, svima omiljena čokolada je među njima!

Shutterstock

Ljubav

9 NAMIRNICA KOJE SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK! I da, svima omiljena čokolada je među njima!

Podeli vest

Ukoliko imate problem sa krvnim pritiskom, namirnice poput tamne čokolade, ribe i još nekoliko drugih će vam pomoći u regulisanju.

Kada se radi o krvnom pritisku, umesto da stvari u potpunosti prepustite lekovima, važno je da prvo regulišete ishranu.

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koje namirnice će vam pomoći u tome.

Lisnato povrće

Namirnice poput kelja, spanaća i zelja bogate su kalijumom i magnezijumom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Bobičasto voće

Bobice kao što su jagode, maline i borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini, koji su povezani sa smanjenim krvnim pritiskom.

Cvekla

Nitrati koji se nalaze u cvekli pretvaraju se u azot oksid u telu, što može pomoći u širenju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska.

Ovas

Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima, koja mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenjem količine holesterola, koji se apsorbuje u krvotok.

Foto: Shutterstock

ovsene pahuljice

Beli luk

Beli luk sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi, što može smanjiti krvni pritisak.

Jogurt

Jogurt sa niskim sadržajem masti je dobar izvor kalcijuma, koji je važan za regulisanje krvnog pritiska.

Semenke

Laneno seme, seme bundeve i suncokretovo seme su bogate kalijumom i magnezijumom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Riba

Masne ribe poput lososa i skuše su bogate omega 3 masnim kiselinama, za koje se pokazalo da snižavaju krvni pritisak.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavanole koji mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi, što može dovesti do nižeg krvnog pritiska


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!
Politika

Terzić: Stefanović i Đilas žele da zaustave napredak Srbije! Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo!

Nema tih izbora, niti će ih ikada biti, koji bi od omiljenog autošovinste Viole fon Kramon i trgovca srpskim nacionalnim interesima poput Đilasovog potrčka Borka Stefanovića napravili pobednika. Narod je takve političke pajace prezreo, a vreme ih je odavno pregazilo, isakao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miloš Terzić.

04.07.2024

09:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija