• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.04.2023

19:30

RUZMARIN ČUVA SRCE i MOZAK! Travar otkriva najbolje biljke za cirkulaciju!

Ljubav

RUZMARIN ČUVA SRCE i MOZAK! Travar otkriva najbolje biljke za cirkulaciju!

Podeli vest

Sada je pravo vreme da očistimo krvne sudove tako da budu elastični, da snizimo nivo holesterola, kao i da poboljšamo cirkulaciju, kaže novinar i narodni travar Momčilo Antonijević...

U vreme Vaskršnjih praznika teško je odoleti jelu i piću, a tradicionalno prejedanje neretko izaziva i ozbiljne zdarvstvene probleme. Čak iako smo postili, pa naglo prešli na mrsnu hranu, ovo nepromišljanje može teško da padne ne samo našem želucu i organima za varenje, već i srcu, krvotoku i krvnim sudovima, kaže novinar i narodni travar Momčilo Antonijević. Sada je pravo vreme da očistimo krvne sudove tako da budu elastični, da snizimo nivo holesterola, kao i da poboljšamo cirkulaciju.

Beli luk i sremuš

Kada su u pitanju srce i krvni sudovi beli luk je uvek rešenje, a u toku je i sezona divljeg belog luka, sremuša.

- Zahvaljujući alaninu koji sadrži, beli luk je fantastično biljno sredstvo za čišćenje krvnih sudova od naslaga koji se u njima nalaze, a samim tim i bolju cirkulaciju. Ova začinska biljka se preporučuje ljudima koji su skloni stvaranju krvnih ugrušaka, dok za sremuš važi isto, osim što je duplo jači – navodi travar.

Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu sremuša

Beli luk i sremuš su odlični za snižavanje holesterola, triglicerida, visokog krvnog pritiska i trebalo bi da iskoristimo ovaj period pre nego što sremuš počne da cveta, jer lekovitost njegovih listova (s cvetanjem) počinje drastično opada, dodaje Momčilo.

Đumbir i ruzmarin

Đumbir je dobar za čišćenje organizma, preporučuje za osobama sa viskom krvnim pritiskom i visokim nivoom holesterola, kao i onima koji su skloni zgrušavanju krvi, tj. onima koji narodskim jezikom rečeno imaju “gustu krv”.

- Đumbir deluje jako dobro i protiv virusnih infekcija, kao i na različite upalne procese u našem organizmu. Čaj od suvog đumbira priprema se tako što se jedna kašičica prelije šoljom ključale vode, to se promeša, poklopi i ostavi da se đumbir slegne, dakle kao kada kuvate crnu kafu, napravi se talog na dnu šolje. To ne morate da cedite, već polako popijte toplao čaj posle dvadesetak minuta. Ako ga pijete svaki dan, čaj će imati blagotvorne efekte na vaše krvne sudove i cirkulaciju – sugeriše Momčilo.

Foto: Shutterstock

Đumbirdeluje jako dobro i protiv virusnih infekcija

Oljutite se

Ljuta paprika izuzetno pomaže onima koji su doživeli moždani udar ili su predisponirani za isti, a što ljuća, to bolja.

- Vrlo često kada čujemo ‘nemojte korititi začinjenu hranu’ to se zapravo misli na masnu hranu, na hranu koja sadrži natrijum glutaminat ili neke veštačke dodatke, dok su začini kao što su ljuta paprika, beli luk, bosuiljak, origano, ruzmarin… izrazitio korisni i izrazito lekoviti. Dakle, njih treba koristiti, posebno ako želite da sačuvate zdravlje srca i mozga svakodnevno upotrebljavajte ljutu papriku. Ukoliko imate čir na želucu, na dvanaestopalačnom crevu ili hemoroide, budete pažljivi – opominje travar.

Od svežeg đumbira u kombinaciji sa ruzmarinom i maslinovim uljem možete da napravite preliv koji može da stoji 7-8 dana u frižideru. Izrendajte đumbir u veličini palca na ruci, dodajte kašiku iseckanog svežeg ruzmarina i dve kašike maslinovog ulja, pa promešajte. U ovaj preliv možete naknadno, pred samu upotrebu, da dodate i beli luk, jer se njegova lekovitost gubi stajanjem, kao i termičkom obradom.

Preliv možete da popijete, ukoliko želite, možete da ga prelijete preko pečene ribe, marinirate piletinu (neće izgubiti svoja lekovita svojstva) ili prelijte preko barenog povrća…

- Ruzmarin je dobar za sve one koji imaju lošu crirkulaciju, posebno za one sa lošom mikrocirkulacijiom u mozgu i generalno nervnom sistemu. Svi stariji od 65 godina takođe mogu da ga uzimaju kao prevenciju od moždanog udara. Svima koji imaju problema sa lošom cirkulacijom i sa zapušenim krvnim sudovima savetujem da gaje ruzmarin. On se sadi, gaji i priprema vrlo lako i u malim količinama ima izrazitu lekovitost. Ako ste lenji i nećete da pravite pomenuti preliv, možete da usput otkinete dva, tri listića ruzmarina i da ih pojedete, to će takođe imati vrlo blagotvorno dejstvo. Jako je dobar i za ljude koji su nakon virusne infekcije kao posledicu dobili gustu krv, tj. pojačano zgušnjavanje krvi i stvaranje trombova – savetuje travar za RTS i dodaje da je kombinacija đumbir, ruzmarin i beli luk odlična i za osobe koje muči artritis.

Neven

Neven se uglavnom korsti za lečenje različitih kožnih tegoba, dok se mnogo se manje govori o tome da je i za unitrašnju upotrebu izrazito lekovita biljka.  

Foto: Shutterstock

Manje je poznato da je za neven izrazito lekovita biljka i za unutrašnju upotrebu

- Neven povećava lumen naših krvnih sudova, snižava nivo holesterola i blago snižava krvni pritisak, te je vrlo blaga, ali moćna biljka za sve one koji žele da poboljšaju cirkulaciju i očiste krvne sudove, specijalno u kombinaciji sa maslačkom, glogom i resnikom. Neven jako dobro deluje na jetru, te je treba upotrebljavati u čajnim mešavinama bar mesec dana u toku godine – preporučuje Momčilo.

Glog

Glog dobar za pamćenje, snižavanje krvnog pritiska, poboljšava cirkulaciju u svim krvnim sudovima, odlično deluje na srce, a u kombinaciji sa matičnjakom i ruzmarinom idealan je za one koji pate od angine pektoris. U kombinaciji sa nevenom i smiljem preporučuje se kod visokog holesterola i loše cirkulacije.

- Možete da ga koristite u obliku čaja, a lekoviti su listovi, cvetovi i plodovi. Listovi i cvetovi se sakupljaju kad glog procveta, a sad samo što nije procvetao, dok se plodovi ubiraju u oktobru ili novembru. Osim čaja možete da napravite i vrlo jednostavnu tinkturu tako što 50 g cvetova listova, cvetova i plodova pomešate i prelijete sa 300 ml 70 procentnog alkohola i ostavite dve nedelje na tamnom mestu. Svaki dan to malo promućkajte, posle dve nedelje procedite i pijte po 30 kapi tri puta na dan sa malo vode ili čaja – poručuje Momčilo Antonijević.

 

 

 

 

  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija