• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

24.04.2023

15:31 >> 15:32

NUTRICIONISTA OTKRIVA šta sve MOŽETE sa KELERABOM! Jak izvor vitamina C i moćan antioksidans!

Ljubav

NUTRICIONISTA OTKRIVA šta sve MOŽETE sa KELERABOM! Jak izvor vitamina C i moćan antioksidans!

Podeli vest

Za kelerabu je karakteristično i da ne može da se čuva van frižidera ili zamrzivača, jer stajanjem postaje drvenasta, tvrda i nepodesna za jelo, kaže nutricionista Ivana MIšić

Keleraba je povrće iz porodice krstaša. Ima dugačku lisnatu stabljiku i okruglu lukovicu koja je obično ljubičaste, bledo zelene ili bele boje. Jak je izvor vitamina C i moćan antioksidans, štiti telo od slobodnih radikala, utiče na zarastanje rana, sintezu kolagena, apsorpciji gvožđa. Vitamin B6 jača imunitet i utiče na metabolizam proteina i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kaže nutricionista Ivana MIšić i otkriva načine na koje možete da je koristite. 

- Keleraba može da se jede samo dok je mlada. Mlad plod je vrlo sočan, mekan i ukusan, pa može da se jede sirov kao salata, dok se stariji najčešće kuva, dinsta ili peče. Od mlade kelerabe može da se priprema i svež sok, koji je prijatnog ukusa, ali samo pod uslovom da ne stoji dugo. Ako stoji duže, sok dobija ljut ukus, a mirisom podseća na sumpor - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

Čorba od kelerabe 

Za kelerabu je karakteristično i da ne može da se čuva van frižidera ili zamrzivača, jer stajanjem postaje drvenasta, tvrda i nepodesna za jelo. Ali zato, u zamrzivaču može da se čuva i više meseci, dodaje nutricionista.

Ovo povrće sadrži 6,2 odsto ugljenih-hidrata, 1,7 odsto belančevina i masti u tragovima.
Ali je zato odličan izvor vitamina C. Sto grama ploda ima čak 62 miligrama, što predstavlja 78 odsto preporučenih dnevnih potreba.

Keleraba sadrži i tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B 6 i folnu kiselinu.
Od minerala najviše poseduje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar i mangan.

Od salata do začina za hleb

- Mlada sirova keleraba može da se doda u svaku vrstu sezonske salate, ali i u salate sa voćem, ribom, mesom, sirom. Začinjena sirćetnim i jogurtnim prelivima, uz dodatak soka i korice agruma po želji, veoma je ukusna i zdrava. Može da se koristi i kao začin za hleb, kao i u jelima sa ribom i mesom - sugeriše Ivana MIšić. 

Foto: Shutterstock

Vitaminska salata 

Ako mora da se termički obrađuje, cela keleraba se kuva pola sata, a isečena deset minuta, samo da bude mekana. Ukusna je i ako se priprema na pari, dinsta, kuva, pa pohuje, ili peče u rerni, poručuje nutricionista.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set