• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

13.05.2023

20:00

OVAJ VITAMIN JE USKO POVEZAN SA VAŠOM KILAŽOM! Utiče i na gojenje i na mršavljenje, a mnogi ne znaju koliko je bitan!

Freepik.com

Ljubav

OVAJ VITAMIN JE USKO POVEZAN SA VAŠOM KILAŽOM! Utiče i na gojenje i na mršavljenje, a mnogi ne znaju koliko je bitan!

Podeli vest

Mnogi su čuli za vitamin B12, ali je manje poznato da može da utiče, kako na dobijanje, tako i na gubitak kilaže.

Vitamin B12 je vitamin koji nam često nedostaje u organizmu, a ljudi uglavnom nisu dovoljno ni svesni koliko je zapravo važan.

Nutricionistkinja Ivana Mišić objasnila je koje su posledice manjka ovog vitamina, kao i na koji način je povezan sa telesnom težinom:

- Jak umor je najčešća posledica nedostatka ovog vitamina, koji je esencijalni nutrijent za sintezu DNK i pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Pored umora, glavobolja, depresija i poteškoće sa koncentracijom su takođe česti simptomi nedostatka B12 vitamina.

Kao jedan od prvih simptoma deficita vitamina B12, mogu se javiti trnci u rukama i nogama. Pored toga, iritabilnost, manjak pažnje i koncentracije, promene raspoloženja, depresija, afte u ustima, intermitentna dijareja ili opstipacija, nadutost i bolovi u trbuhu, kao i poremećaji vida i kognitivni pad takođe mogu da prate nedostatak vitamina B 12 - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Foto: Pixabay

umor

- Ipak, ovi simptomi nisu specifični samo za deficit vitamina B12, te njihova pojava uvek zahteva pregled lekara i detaljno ispitivanje uzroka, pre odluke o eventualnoj suplementaciji.

Gde se nalazi? 

Većinom u namirnicama životinjskog porekla.

Dobri prirodni izvori hrane uključuju:

  • ribu
  • školjke
  • mlečne proizvode
  • organsko meso, posebno jetru i bubrege
  • jaja
  • govedinu
  • svinjetinu

Kako nedostatak vitamina B12 utiče na vašu telesnu težinu?

Ovaj vitamin usko je povezan i sa telesnom težinom i utiče na nju u oba pravca – može doprineti i povećanju i smanjenju kilaže osobe kojoj je poremećen nivo vitamina B12.

Konzumiranje adekvatne količine vitamina B12 može ubrzati metabolizam i pomoći da izgubite višak kilograma. Sa druge strane, nedostatak vitamina B12 stvara stres za telo i otežava da bude aktivan, pa čak i da obavlja svakodnevne zadatke. Ovo može smanjiti vašu sposobnost da izgubite težinu.

Ovo se objašnjava činjenicom da B12 igra suštinsku ulogu u energetskom metabolizmu u telu. Naime, vitamin B12 je koristan za mnoge metaboličke procese u vašem telu, uključujući metabolizam proteina i masti. B12 pomaže vašem telu da razgradi masti i proteine koje svakodnevno konzumirate, što dovodi do temeljnije iskoristivosti hrane koju jedete. Ako imate nizak nivo B12, vašem telu će biti teže da prođe kroz ovaj proces, što može dovesti do povećanja telesne težine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Novak ilic

pre 11 meseci

Shared from B osobe www.b92.net lepa ja nemam nista protiv toga da se testira nuklearke inable returns solutions hibridđosrsbjhffhogfdjgddhudgd pc lepa već od prvog trgovanja akcijama izdavaoca

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija