• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2023

17:00

Deca koja imaju psa ili mačku nemaju alergiju na hranu

Shutterstock

Ljubimci

Deca koja imaju psa ili mačku nemaju alergiju na hranu

Podeli vest

Deca koja odrastaju sa životinjama, manje su sklona alergijama na hranu, tvrdi nauka.

Prema jednoj studiji, deca koja imaju psa ili mačku mogu imati manji rizik od razvoja alergija na hranu od druge dece.

Istraživanje je obuhvatilo preko 65.000 dece iz Japana. Utvrđeno je da bebe koje su bile u društvu pasa i mačaka imaju 13 do 16 odsto manji rizik od svih alergija na hranu u poređenju sa bebama koje nisu imale kućne ljubimce.

Istraživanje ideje da ultra-čisto okruženje ne pruža dovoljno izlaganja klicama potrebnim da se imunološki sistem bori protiv infekcije pokazalo je potencijalne prednosti izlaganja psima tokom ranog detinjstva, posebno u vezi sa alergijama na hranu, prenosi CNN.

Foto: Shutterstock

Ljubimac

 

U studiji, istraživači su ispitali podatke o izloženosti kućnih ljubimaca i alergijama na hranu na 66.000 dece kako bi videli da li kontakt sa različitim životinjama utiče na rizik od alergija na hranu.

Preko 20 odsto ispitane dece bilo je izloženo kućnim ljubimcima, uglavnom psima i mačkama. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tokom prvog tromesečja, tokom porođaja i na jednomesečnom pregledu dece.

Rezultati su pokazali da izlaganje psima i mačkama značajno smanjuje učestalost alergija na hranu. Takođe su otkrili da izlaganje psima značajno smanjuje alergijske reakcije na mleko, jaja i orašaste plodove. Isto tako, izloženost mačkama značajno je smanjilo rizik od razvoja alergija na jaja, pšenicu i soju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija