• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2023

06:20

Dermatološkinja otkrila 5 jeftinih suplemenata koje svaki dan koristi kako bi prevarila starenje

pexels.com

Moda i lepota

Dermatološkinja otkrila 5 jeftinih suplemenata koje svaki dan koristi kako bi prevarila starenje

Podeli vest

Vitamini D i E su samo neki od suplemenata koje dr Širazi koristi, kako bi imala lepu i negovanu kožu.

Nega lica je veoma važna, međutim, iako će vam proizvodi koje nanosite na kožu pomoći da je adekvatno održavate, ono što unosite u sebe, takođe ima veliki uticaj.

Uzimanjem vitamina i suplemenata možete mnogo pomoći vašoj koži, pa čak i sprečiti prevremeno starenje.

Dermatolog iz Kalifornije dr Azadeh Širazi, otkriva za "The Sun" kojih pet jeftinih suplemenata svakodnevno uzima kako bi njena koža blistala i na vreme sprečila posledice starenja.

1. Vitamin D

Dermatolozi često naglašavaju prednosti držanja podalje od sunca, jer njegovi zraci mogu da izazovu oštećenje od sunca, ubrzaju pojavu bora, pa čak i da dovedu u opasnost od raka kože.

I dr Širazi nastoji da izbegne izlaganje suncu kako bi zaštitila svoju kožu, a kako je otkrila da je njen nivo vitamina D bio nizak pre tri godine – jer ga naša tela stvaraju korišćenjem direktne sunčeve svetlosti na koži - dermatolog ističe da je počela da uzima i suplemente kako bi to nadoknadila.

Tablete vitamina D znače da ne morate da provodite predugo na suncu kako biste napravili esencijalni hranljivi sastojak, a dr Širazi tvrdi da ovaj suplement može malo da smanji i rizik od melanoma kod žena sa istorijom nemelanomskog raka kože, pozivajući se na studiju iz 2011.

- Kako starimo, naša koža postaje manje efikasna u stvaranju vitamina D od sunca, a sposobnost naših bubrega da pretvore vitamin D u njegov aktivni oblik je manje efikasna - otkriva doktorka.

2. Vitamin E

Dr Širazi uzima i vitamin E kako bi ojačala svoje kosti i sprečila njihov gubitak. Ovaj suplement je posebno važan za žene u 40-im i 50-im godinama koje su u većem riziku od gubitka gustine kostiju kako im nivoi estrogena opadaju. Vitamin E takođe može da pomogne u održavanju zdrave kože i očiju.

Velike količine vitamina E možete da dobijete iz pravilne ishrane, jedući biljna ulja, orašaste plodove i semenke i žitarice.

Foto: Shutterstock

orašasti plodovi

3. Nikotinamid

Doktorka je takođe prijavila da uzima 500 mg nikotinamida dva puta dnevno. Ovo je oblik vitamina B3, za koji je kaže da je trenutno popularan u svetu nege kože.

- On pomaže u poboljšanju funkcije barijere kože povećanjem ceramida, koji je lepak koji drži naše ćelije kože zajedno - ističe dr Širazi i dodaje da je rezultat uzimanja nikotinamida smanjenje crvenila i iritacije uzrokovane stanjima kao što su akne i rozacee.

Međutim, "Harvard T.H. Chan School of Public Health" upozorava da prevelike doze ovog suplementa mogu da izazovu neprijatne nuspojave, te da je obično moguće dobiti dovoljno hranljivih materija iz namirnica kao što su crveno meso, živina, riba, smeđi pirinač, integralne žitarice i hleb, te orašasti plodovi, semenke, mahunarke i banane.

4. Resveratrol

Dr Širazi uzima i resveratrol, biljno jedinjenje za koje je rekla da je prisutno u hrani kao što su grožđe i kikiriki. Poput nikotinamida, ima antioksidativna svojstva i "pomaže u osvetljavanju tena kože i povećavanju elastičnost“.

VebMD, međutim, napominje da iako se stručnjaci slažu da resveratrol može da ima neke koristi protiv starenja, još nema dovoljno podataka koji bi potvrdili koliko dobro funkcioniše. Dodaje se da se suplementi takođe ne preporučuju deci ili ženama koje su trudne ili doje.

5. Multivitamin

Na kraju, dr Širazi ističe da svakodnevno uzima i multivitamine.

Oni uključuju cink, za koji objašnjava da može da poboljša stanje kože kao što su rozacea, akne i ekcem zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Takođe ima i vitamin A, koji može da pomogne u smanjenju teksture kože i izglađivanju finih bora, dok pomaže vašim ćelijama da se preokrenu i regulišu proizvodnju ulja.

Prema studiji iz 2018., uzimanje multivitamina može da poboljšati izgled kože kod ljudi koji imaju nedostatkeodređenih hranljivih materija koje utiču na zdravlje kože, kao što su vitamin C, vitamin A, određeni vitamini B i cink.

Uzimajući u obzir sve ovo, suplementi ne mogu - i ne bi trebalo - da zauzmu mesto zdravoj ishrani. Najbolje što možete da uradite je da pijete puno vode, dodate puno voća i povrća u ishranu, jedete zdrave masti i ograničite potrošnju slatke i ultra-prerađene hrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija