• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

06.11.2023

13:50

Ove stvari nikako nemojte držati u spavaćoj sobi! Štetne su po zdravlje i imaćete nesanice

Shutterstock

Dom i porodica

Ove stvari nikako nemojte držati u spavaćoj sobi! Štetne su po zdravlje i imaćete nesanice

Podeli vest

Spavaća soba bi trebalo da predstavljao oazu mira i spokoja, mesto gde ćete se odmoriti i fizički i psihički i obnoviti svoju energiju i stoga mora biti i uređena u skladu sa tim.

Neke stvari predstavljaju apsolutni višak i mogu poremetiti ravnotežu energije i uticati loše na vaše mentalno stanje, raspoloženje i kvalitetan odmor i san.

Ne samo da prave dodatni nered nego su i štetne.

1. Gedžeti

Gedžeti su zagospodarili našim životima, tako da njihovo eliminisanje iz spavaće sobe nije nimalo lak zadatak. Međutim, postoje dobri razlozi zašto bi trebalo da odložite svoje pametne telefone, laptopove i tablete barem dok spavate.

Prvo, plavo svetlo koje emituju ekrani: ometa proizvodnju melatonina i izaziva nesanicu. Drugo, sadržaj koji konzumiramo na Internetu. Ukoliko se telefon ili računar nalaze pored kreveta, veliko je iskušenje da pretražujete društvene mreže pre spavanja.

U međuvremenu, vesti, komentari, kratki video snimci itd. doprinose preopterećenju informacijama dodatnom stresu koji otežava uspavljivanje. Tako ćete uklanjanjem gedžeta iz spavaće sobe značajno poboljšati kvalitet sna i sledećeg jutra ćete se osećati mnogo budnije.

Foto: Shutterstock

 

 

2. Rekviziti

Držanje opreme za vežbanje, bučica, strunjača, elastičnih traka itd. u spavaćoj sobi je takođe loša ideja.

Predstavlja plodno tlo za bakterije, a ako nemate vremena za vežbanje, gledajući opremu za vežbanje ili prostirku verovatno ćete se osećati krivim, a taj stres vam ne treba pre spavanja. Dakle, čak i ako imate veliku spavaću sobu, premestite svoju sportsku opremu u drugu prostoriju.

3. Radni sto

Spavaća soba treba da ostane mesto gde se beži od svakodnevnih briga. Ukoliko tamo stavite radni sto, spavaća soba će postati soba povezana sa stresom i negativnim emocijama iz teških situacija na poslu.

Kao rezultat toga, nećete moći u potpunosti da se opustite pre spavanja. Takođe je štetno raditi iz kreveta (da, čak i odgovarati na e-poštu) zamagljuje granice između odmora i posla i stvara dodatni stres. A stres šteti i mentalnom i fizičkom zdravlju.

Foto: Shutterstock

 

 

4. Prljava odeća

Ne baš čiste stvari postavljene u uglovima spavaće sobe su uobičajeni prizor. Međutim, to nije higijenski i stvara nered, što mozak doživljava kao nedovršeni zadatak, stvarajući stres pre spavanja.

U spavaćoj sobi ne bi trebalo da čuvate korpu sa prljavim vešom to može uticati na kvalitet vazduha.

Foto: freepik

 

 

5. Stari dušek

Preporučeni vek trajanja bilo kog dušeka je 8-10 godina. Međutim, mnogi decenijama spavaju na istom dušeku.

U međuvremenu, stari dušeci mogu da izazovu probleme sa leđima i predstavljaju pravo skladište grinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija