• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.11.2023

21:00

6 Grešaka prilikom pranja kose koje treba izbegavati

Shuterstock

Moda i lepota

6 Grešaka prilikom pranja kose koje treba izbegavati

Podeli vest

Način na koji obavljate ovu jednostavnu radnju čini razliku između zdrave kose i one oštećene, masne ili neposlušne...

Ako primetite da vam je kosa malo masna ili neposlušna ovih dana, a niste sigurni zašto, razlog možda leži u tome što ne perete kosu na pravi način. Prema frizerki Ket Tompson morate da budete veoma pažljivi prilikom rukovanja mokrom kosom. Zašto?

- Kosa je najranjivija kada je mokra, pa morate da se pobrinete da je pravilno perete kako je ne biste oštetili - kaže ona.

Evo šest grešaka prilikom pranja kose koje stilisti savetuju da izbegavate.

Pogrešan šampon i balzam

S obzirom na to da na tržištu postoji toliko različitih šampona i regeneratora, nije lako naći pravi. Čak i ako je vaša kosa relativno laka za održavanje, važno je da se pobrinite da koristite najbolji šampon i regenerator za vaš tip kose.

Foto: pexels.com

 

- Suvoj ili neposlušnoj kosi treba više vlage, dok su finijoj i tanjoj potrebne lakše formule kako je ne bi opteretile - savetuje Tompson.

Previše šampona za dubinsko pranje

Ako koristite mnogo različitih proizvoda za kosu, možda ćete želeti da uključite šampon za dubinsko pranje (na bočicama obično piše 'clarifying') svoju rutinu. Međutim, Tompson upozorava da ih ne koristite prečesto.

- Ovi šamponi su sjajni za održavanje čiste kože glave, ali izbegavajte njihovu čestu upotrebu kako ne biste uklonili prirodna ulja sa kože glave - opominje frizerka.

Prečesto pranje

Neki ljudi peru kosu svaki dan, bez obzira na to da li im je kosa prirodno masna ili se redovno znoje. Ali zapamtite: previše često pranje može da naruši njenu ph ravnotežu.

Foto: Shutterstock

Prečesto pranje kose narušava njenu ph ravnotežu

- Što više peremo kosu, to više uklanjamo ne samo prljavštinu i sitne čestice, već i prirodna ulja. Koža glave će tada proizvoditi više ulja kako bi hidrirala i nadoknadila ono što je uklonjeno - objašnjava Tompson.

Umesto da perete kosu svakodnevno, pokušajte da produžite vreme između pranja koristeći suvi šampon samo za koren, piše Realsimple.

Nedovoljno pranje

Iako je pranje kose jednom nedeljno široko prihvaćeno, stručnjaci nisu uvek za ovu praksu.

- Nedovoljno pranje može da izazove nakupljanje prljavštine i blokadu folikula, što dovodi do nezdrave kože glave. Predlažem da operete kosu barem svaki drugi, treći dan dok ne vidite kako vaša kosa reaguje i šta joj najbolje odgovara - sugeriše Tompson.

Pogrešna temperatura vode

Ispiranje kose toplom vodom je veoma prijatno, ali može i da ošteti kosu, što znači da ista neće izgledati baš najbolje.

- Iako volimo topli tuš, što je voda toplija, to će pre ukloniti prirodna ulja i zapravo učiniti kosu suvljom - kaže frizerka.

Foto: Shutterstock

U kosi se nalaze prirodna ulja koja treba sačuvati

- Hladnija voda će više doprineti sjaju i hidriranju kose. Predlažem da ako volite tople tuševe, promenite temperaturu vode kada je vreme za ispiranje kose - savetuje ona.

Brzo sušenje kose

Možda ste u žurbi kad izađete ispod tuša, ali Tompson savetuje da ne trljate kosu energično kako biste je osušili.

- Budite nežni prema svojoj kosi! Pritisnite je kako biste izbacili višak vode koristeći peškir od mikrofibera. To pomaže da talasasta i kovrdžava kosa budu manje neposlušne, tanja kosa neće pući, a ofarbana će ostati u zdravom stanju - poručuje frizerka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija