• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.01.2024

20:00

Arganovo ulje daje kosi život! Prirodni preparat koji treba da ima svaka žena

Shuterstock

Moda i lepota

Arganovo ulje daje kosi život! Prirodni preparat koji treba da ima svaka žena

Podeli vest

Uz ricinusovo i kokosovo ulje, za negu kose izuzetno je popularno i arganovo, koje mnogi nazivaju i tečnim zlatom. U kozmetičkoj industriji prvo je postalo poznato po magičnim efektima koje ima za kožu.

Kako deluje na kosu

Arganovo ulje puno je nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i linoleinska, a sadrži i znatnu količinu antioksidansa, vitamin E i polifenole koji dubinski hidriraju kosu, sprečavaju njeno isušivanje i štite teme i koren vlasi od bakterija.

Redovnom upotrebom arganovog ulja kosa postaje sjajna, meka i elastična jer svi ti sastojci duboko prodiru u vlasi i povećavaju otpornost na vlagu.

- Posle dva meseca upotrebe neće biti problema sa oblikovanjem frizura i njihovom postojanošću - ispeglana kosa neće se kovrdžati, a volumen će se zadržati i ako je napolju mnogo vlage. To je zato što arganovo ulje formira neku vrstu zaštitne opne oko vlasi, jača ih i sprečava lomljenje - objašnjavaju frizeri.

 Iako se često govori o tome da samo originalna marokanska ulja imaju pozitivan uticaj na kosu, varijacije arganovog ulja koje danas postoje u apotekama i drogerijama uglavnom su podjednako dobre i daju vidljive efekte posle četiri-šest nedelja redovne upotrebe. 

- Arganovo ulje ne bi trebalo da ima izuzetno jak miris i ima svetlobraon boju - podsećaju frizeri.

Foto: Shutterstock

 

 

Kako da ga koristite

Ovo ulje najbolje je naneti posle pranja, kada je kosa još mokra. Osim što će pomoći da se kosa brže osuši i raščešlja, nahraniće je od korena do krajeva i učiniti sjajnom. Može da se nanese i na potpuno suvu kosu, uvek kada je potrebna dodatna nega. Noć pre pranja, suvu kosu razdvojte u više pramenova i na krajeve pažljivo nanesite ulje. Zbog njegovog specijalnog sastava kosa će ubrzo "oživeti".

U malo većoj količini stavite ga na kosu kao balzam, pa isperite, a ukoliko nanesete malo, ne mora se ni ispirati, već kosu treba zamotati u mekani peškir i ostaviti da deluje sat-dva.

Frizeri preporučuju ovo ulje kao prirodno sredstvo za stilizovanje kose. Malu količinu arganovog ulja nanesite pre nego što se upustite u peglanje ili uvijanje. Frizuri daje volumen i smanjuje oštećenja od korišćenja prese ili figara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija