• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.10.2023

22:00

Upoznajte blagodeti ulja koje zovu 'tečno zlato'! Antiejdž kapi za lice i telo

Shutterstock

Moda i lepota

Upoznajte blagodeti ulja koje zovu 'tečno zlato'! Antiejdž kapi za lice i telo

Podeli vest

Svakodnevna upotreba ovog ulja usporava starenje, leči ožiljke i osvežava kosu...

Arganovo ulje ili tečno zlato, kako ga zovu, sve više se koristi u kozmetici. Reč je o ulju koje je najnežnije za kožu jer ne izaziva alergijske reakcije. Bogato je antioksidantima, vitaminom E i esencijalnim omega masnim kiselinama pa zato ima široku primenu u nezi tela.

Kako se koristi?

Čisto arganovo ulje prilikom nanošenja može da ostavlja masne tragove, ali će se brzo apsorbovati. Za lice se koristi i kao antiejdž preparat protiv bora, a dobro je i za lečenje bubuljica. Na vlažno lice ujutru i uveče treba dobro utrljati kap ili dve ulja. Ono blagotvorno deluje na kožu tako što nadoknađuje vlagu, vraća elastičnost kože i zateže je zahvaljujući vitaminu E, koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans.

Foto: Freepik.com

Ne brinite više o ožiljcima

Akne

Najveći problem sa aknama je taj što ostavljaju ožiljke na licu, a istraživanja pokazuju da upotrebom argana ožiljci nestaju zbog toga što ekstrakt arganovog ulja sadrži sastojke koji su od vitalnog značaja za regenerisanje kože. Pogodno je za sve tipove kože.

Kosa

Za kosu je ovo ulje efikasno ne samo za sjaj i oporavak suvih vlasi, već i za eliminisanje peruti. Dve do tri kapi ulja nanesite na dlanove i protrljajte, a zatim prstima prolazite kroz kosu od sredine do krajeva. Ulje će zatvoriti kutikulu kose, što suvoj kosi daje novi život. Ukoliko se nanosi na koren kose i ostavi da prenoći regulisaće lučenje sebuma i stvaranje peruti.

Foto: Shutterstock

Ulje pomešajte sa malo krupne soli i njime istrljajte telo

Telo

Za telo se koristi kao piling. Pomešajte ga sa malo krupne soli i njime istrljajte telo. Na mesta na kojima su vam urasle dlačice umasirajte nekoliko kapi ulja. Smanjiće se crvenilo i otok, a vitamin E smanjiće rizik od nastanka ožiljaka.

Nokti

Za nokte pripremite masku od arganovog ulja i malo limunovog soka. Vodite računa da ne stavite više od 50 odsto limunovog soka. Nokte 15 minuta potopite u taj rastvor i tako ćete ih ojačati i rešiti problem sa zanokticama.

Poreklo

Drvo argana raste samo u pustinjama jugozapadnog Maroka. Rađa velike okrugle zelene plodove u kojima se nalazi orah od koga se hladnim ceđenjem dobija arganovo ulje. Da bi se dobilo ulje, orah mora potpuno da sazri i da se raspukne, jezgra se melju a potom gnječe i cede dok se ne dobije ulje malo tamnije crvene nijanse. Za litar arganovog ulja potrebno je oko 100 kg svežih plodova argana. Zato je kozmetika sa arganovim uljem skuplja od drugih proizvoda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija