• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.03.2024

09:30

Bjuti rutina Marije Antoanete! Ovih pet pravila za lepotu se i danas poštuju

EPAIMAGES

Moda i lepota

Bjuti rutina Marije Antoanete! Ovih pet pravila za lepotu se i danas poštuju

Podeli vest

Posle umivanja, Marija Antaneta bi na kožu nanela toner, napravljen od vinove loze.

Mnogi francusku kraljicu Mariju Antoanetu uglavnom pamte po poznatoj izjavi: "Ako nemaju hleba, neka jedu kolače", iako je ona zapravo nikad nije izgovorila. Ali istina je da je Marija Antoaneta dosta vremena provodila negujući se. Ovo je pet pravila za lepotu kojih se Marija Antoaneta pridržavala, a koja su aktuelna i u 21. veku.

1. Osećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu. Odeća je bila kičasta i skupocena, a šminka veoma upadljiva. Članovi visokog francuskog društva lice su bojili belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je posebno značenje - ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce, bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da ju je obuzela požuda. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana, što je značilo da želi poljubac.

2. Nigde bez parfema

S obzirom na to da u celom Versaju za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je na neugodne mirise. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio cvet pomorandže. Vladarka je bila toliko zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svog boravka u tamnici, dok je čekala javno pogubljenje giljotinom, sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Žan-Luj Faržon.

Foto: Shutterstock

parfem

3. Pridržavajte se svoje rutine za lepotu

Iznenađujući ritual kog se kraljica Francuske striktno držala bilo je umivanje čudnim preparatom po imenu "kozmetik de pižon", čiji je jedan od sastojaka bio i prženi golub. Iako je originalni recept ostao tajna, spekuliše se da je preparat podsećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova, koji su uklanjali mrtve ćelije kože, kao i od soka ljiljana, dinja, krastavaca i limuna, koji blagotvorno deluju na kožu. Posle umivanja na kožu bi nanela toner u obliku kapi "šarm", napravljen od vinove loze. Za kraj rutine Antoaneta je na lice stavljala masku od konjaka, mleka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Rešite se stresa mirišljavim kupkama

Iako je istina da u vreme monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta je u kupaonici u svojim odajama satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde da je u kupke najčešće stavljala pinjole, semenke lana i slatke bademe, kojima je radila piling.

5. Vodite računa o kosi

Iz istorije je znamo sa ogromnom sedom perikom na glavi, ali najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu sa plavo-narandžastim loknama. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira, piše "Vog".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija