• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.04.2024

22:00

Pedikir iz bakinog špajza! Sve što vam je potrebno već imate kod kuće

Shutterstock

Moda i lepota

Pedikir iz bakinog špajza! Sve što vam je potrebno već imate kod kuće

Podeli vest

Za početak setite se koliko pažnje posvećujete nezi lica, pa će vam biti jasno da i vaša stopala, na koja se oslanjate po ceo dan, zahtevaju malo pažnje.

Proleće je došlo, pa se predomislilo, ali bez brige, lepo vreme nas opet čeka. To znači da treba da razmislimo u kakvom stanju će naša stopala dočekati sezonu otvorene obuće. U prevodu, dovoljno je da svakog dana odvojite samo nekoliko minuta, sledite naše savete i vaša stopala će biti lepša nego ikada.

Za početak setite se koliko pažnje posvećujete nezi lica, pa će vam biti jasno da i vaša stopala (na koja se oslanjate po ceo dan) zahtevaju malo pažnje.

Napunite lavor toplom vodom, sipajte morsku so i uronite stopala. Opustite se i uživajte u ovom tretmanu pola sata, možete i dok gledate TV, čitate, slušate muziku i slično. Odstranite višak zadebljale kože s peta mekom turpijom (kredo žilet u rukama amatera ne dolazi u obzir) i isecite nokte isključivo ravno, da vam ne bi urastali. Ivice oblikujte mekom turpijom.

Foto: Shutterstock

Prvo nega, pa onda lepota

Zanoktice se mogu seći makazicama ili gurati, u zavisnosti od toga da li su izražene ili ne. Sa njima svakako nokti izgledaju ružno.

Pakovanja za stopala

Nakon toga slede prirodna pakovanja (dok su stopala još vlažna), koja jačaju kožu, odnosno sprečavaju pojavu ispucalih, suvih oblasti.

* Pomešajte 10 g ovsenih pahuljica, 25 g meda i sok od pola limuna. Smesu zagrejte i nanesite na stopala na 40-60 minuta.

* Izrendanu šargarepu pomešajte sa mlevenim ovsenim pahuljicama u proporciji 1:3. Za mekoću dodajte i sok od šargarepe. Naneti na stopala i ostaviti da stoji između 30 i 60 minuta.

Foto: Shutterstock

Za mekoću stopala dodajte i sok od šargarepe

* Pre odlaska na spavanje opustite stopala u vrućoj surutki od kiselog mleka na pola sata, a potom ih namažite mešavinom ricinusovog ulja i glicerina.

* Pomešajte žumance, kašičicu soka od limuna i pola kašike skroba (gustina) i nanesite na stopala. Kada se smesa osuši, isperite toplom vodom.

* Pomešajte iste količine meda, pavlake i sitnog sira. Nanesite smesu na omekšale pete na 30 minuta i isperite toplom vodom.

Nakon tretmana

Nakon tretmana obavezno koristite kremu koja sadrži od 20 do 40 odsto uree (ako ste već naneli ulje za negu, preskočite) kako bi vaša stopala bila glatka i sjajna tokom cele godine. Kreme na bazi nevena i kantariona su takođe dobre, ali je urea najdelotvornija.

Foto: Shutterstock

Nakon tretmana n oblačite čarape

Nakon toga NE oblačite čarape (bar u narednih pola sata), jer će upiti ono što je namenjeno vašim stopalima.

Piling jednom nedeljno

Na 50 g soca od kafe dodajte kašičicu maslinovog ulja. Radite piling kružnim pokretima 5-10 minuta, zatim isperite toplom vodom. Piling peta poželjno je raditi jednom nedeljno.

Možete da napravite i smesu od 50 g šećera i kašike maslinovog ulja. Masirajte pete 10 minuta. Nakon ovog postupka pete postaju nežne i mekane.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija