• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2023

21:00

Svima prepoznatljiv pejzaž: Zašto Grci preferiraju belu i plavu boju za svoje kuće?

pexels.com

Putovanja

Svima prepoznatljiv pejzaž: Zašto Grci preferiraju belu i plavu boju za svoje kuće?

Podeli vest

Da bi se ohladili, Grci su farbali kamen u belo, a nakon što se takav metod pokazao uspešnim, na kraju je postao deo tradicije.

Karakteristične kuće u belim i plavim bojama zaštitni su znak bajkovitih grčkih destinacija kao što su Mikonos i Santorini. Samo gledanje fotografija sa arhitekturom u bojama grčke zastave izaziva želju da uživamo u prelepim plažama i  mediteranskoj kuhinji, ali da li znate šta simbolizuju karakteristične boje čistog neba i mora? Boje grčkih ostrvskih kuća nastale su iz praktičnih razloga. Kamen dostupan na mestima kao što su Mikonos, Paros i Naksos imao je jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce i činila život u kućama nepodnošljivim zbog visokih temperatura.

Foto: pexels.com

Grčki ribari i pomorci farbali su vrata, prozore i kupole bojom koja je ostajala od farbanja broda

Da bi se ohladili, Grci su farbali kamen u belo, a nakon što se takav metod pokazao uspešnim, na kraju je postao deo tradicije. Sredinom 20. veka bolest se uključila u arhitekturu. Kako bi sprečile širenje kolere, grčke vlasti su zatražile da se kuće okreče krečom, koji služi i kao dezinfekciono sredstvo.

Sredstvo za čišćenje

Kao i bela boja – plava ima svoje "zašto i zašto". Grčki ribari i pomorci farbali su vrata i prozore bojom koja je ostala od farbanja broda, a plava je bila najdostupnija zbog svog sastava. Prepoznatljiva plava boja koja se koristi za brodove i kuće na grčkim ostrvima napravljena je od mešavine krečnjaka i sredstva za čišćenje "loulaki", vrste plavog talka koji je bio lako dostupan većini ljudi kod kuće. Zbog toga je bilo vrlo lako napraviti plavu boju za njih.

Zakonska obaveza

Prelepe boje domova na grčkim ostrvima prestale su da budu samo praktične i poželjne i postale su obavezne tokom šezdesetih godina prošlog veka. Tadašnji režim je verovao da će prepoznatljive boje podstaći patriotizam i nacionalizam, a ubrzo je donet zakon kojim se nalagalo bojenje kuća na grčkim ostrvima u plavo-belo.

Foto: pexels.com

U sve se umešala i kolera

Iako su današnji propisi opušteniji, boje grčkih ostrva privlače turiste, pa je tradicija iz tog razloga nastavljena.

Lutajući Kikladima, posetioci mogu da pronašu domove sa originalnim kamenjem u boji zemlje ili malo drugačijim bojama. Ipak, na grčkim ostrvima i dalje dominiraju plava i bela, po kojima su poznata širom sveta, piše Pun kufer


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija