• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.07.2023

16:45

Kada putujete u inostranstvo ove navike ostavite kod kuće

pexels.com

Putovanja

Kada putujete u inostranstvo ove navike ostavite kod kuće

Podeli vest

Treba znati da se određene navike u određenim zemljama smatraju nepristojnim ili čak uvredljivim.

Kada putujete u inostranstvo često možete biti iznenađeni neobičnim navikama ili običajima. Zbog toga bi trebalo da se pripremite pre odlaska na put. 

To podrazumeva istraživanje kulturnih normi, pravila ponašanja u restoranu i slično. Ipak, ako za dublje istraživanje nemate vremena, pobrinite se da makar ne uradite nešto od ovoga:

Ne očekujte da svi govore engleski

Engleski se govori u većini delova sveta (čak i kada nije službeni jezik), ali to ne znači da biste trebali očekivati da neko u drugoj zemlji zadovoljava vaše jezičke kriterijume.

Umesto toga, uzmite vodič i naučite nekoliko ključnih izraza jezika određene zemlje, Možete i da koristite Google translate ili da koristite neki treći način.

Ne ignorišite kulturne norme

Društveni bonton je važan kada putujete u inostranstvo. Ako se ne potrudite da se upoznate sa važnim običajima kao što su pozdravljanje ili davanje napojnica, na putu ste da se osramotite i da pokažete da ne poštujete druge.

Tako, na primer, u SAD je nepristojno i uvredljivo ne ostaviti napojnicu. U Japanu je obrnuto - ako ostavite napojnicu konobaru, Japanci će vas posmatrati začuđeno. 

Foto: pexels.com

Turista

 

Prikladno se oblačite

Nošenje šortseva i kratkih pantalona može biti kulturološki neprikladno. Tako je na primer, uobičajeno prekriti ruke i noge u hramovima širom Tajlanda i Balija. Ipak, na stotine turista snima fotografije na ovim ostrvima noseći neprikladnu odeću. 

Zapamtite da prikladnim oblačenjem izražavate poštovanje prema mestu na kom se nalazite.
 

Ne pretpostavljajte da je sve otvoreno ceo dan

U mnogim zemljama se radi od 9 do 17 sati, a većina zemalja ima prodavnice otvorene 24 sata. Ipak, to nije svuda slučaj. U Španiji i Italiji odmaraju se sredinom dana, pa mnogi njihovi restorani rade dvokratno.

Kuckanje po prozorima restorana i traženje od vlasnika restorana da vam otvori vrata i pripremi slasnu paelju ili picu, u najmanju ruku je nepristojno. 

Foto: pexels.com

Turista

 

Poštujte spomenike

Nepoštovanje spomenika i simbola kulturnog značaja više je nego nepristojno.

Penjanje na grobnice ili spomenike da biste napravili fotografiju, više je nego nepristojno. Neki spomenicu su manje poznati, ali to ne znači da treba da ih ugrožavate.

Zapamtite da neke stvari zaista nisu dopuštene.

Foto: pexels.com

Turista

 

Ne budite previše kritični prema hrani i kulturi


Ako putujete u inostranstvo, imajte na umu da je to potpuno novo iskustvo. 

Nema nikakve prednosti u poređenju svega što jedete, vidite i doživljavate sa onim što imate kod kuće.

Zbog sebe samih, a i zbog otvaranja novih vidika, izbegavajte da govorite -  Bolja je hrana kod kuće, ili -  Ovo kod nas ne košta  toliko, a pet puta je bolje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija