• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.08.2023

14:15

Ima se, može se! Zavirite u jahtu vrednu 500 miliona dolara! Džef Bezos zna za šta živi (VIDEO)

Reuters/EPA

Putovanja

Ima se, može se! Zavirite u jahtu vrednu 500 miliona dolara! Džef Bezos zna za šta živi (VIDEO)

Podeli vest

Jahta "Koru" milijardera Džefa Bezosa, koja je trenutno u vodama Mediterana, najveća je jedrilica na svetu.

Bezosova jahta je ukupne dužine 127 metara, i po strukturi je sličnija jedrilici, što je čini najvećom jedrilicom na svetu.

Graditelj jahte, holandski Oceanco, porinuo je jahtu u more 2023. godine.

Ekološka jahta

"Koru" se smatra "najekološkijom jahtom na svetu" jer je prvenstveno pokreće vetar.

- Jedrilice su obično ekološki prihvatljivije od većine čamaca -  rekao je Don Anderson, bivši kapetan M5, najveće jedrilice sa jednim jarbolom na svetu.

- Mislim da je "Koru" jedna od ekološki najprihvatljivijih jahti na svetu, sa jedrima i tehnologijom koju ima - dodao je on.

Superjahta

Na superjahti može boraviti do 18 gostiju, a tu je smeštaj za do 40 članova posade, uključujući i kapetana broda.

Na svetskoj rang listi najvećih jahti, "Koru" je na 32. mestu. To je ujedno i najveća jahta koju je izgradio Oceanco. Za godišnje održavanje i funkcionisanje svoje lksuzne jahte Bezos će morati da da izdvoji oko 25 miliona dolara.

"Koru" na maorskom znači "zavoj" ili "petlja" i odnosi se na razvijanje listova paprati. Koru dizajn je uobičajen u tradicionalnoj umetnosti Maora, gde simbolizuje novi život, rast i mir. 

Pomoćni brod

Bezosova jahta  plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva (inače ta država pod svojom zastavom ima registrovane 1322 jahte).

"Koru" prati "Ebeona", pomoćni brod od 76 metara. Superjahte često imaju pomoćne brodove ili čamce u svojoj pratnji.  Oni služe za nošenje raznih prevoznih sredstava – najčešće su to automobili, hidroavioni, motocikli, manji čamci, ronilačka oprema, podmornice, pa čak i helikopteri.

Pretpostavlja se da bi u Bezosovom slučaju to mogao biti helikopter,  jer njegova verenica Loren Sančez ima dozvolu za upravljanje helikopterima.

Nedavno je par snimljen kako se helikopterom ukrcava u  "Ebeonu".

Foto: EPA

 

 

Kontroverza

Bezosova jahta je prvobitno izgrađena u Roterdamu, a problem je nastao jer je bila previsoka. Zbog toga je istorijski most Koningshaven skoro dekonstruisan.

Jahta ima jarbole koji dosežu i do 39 metara visine. Da bi prošla kroz kanal, istorijski most je morao da bude demontiran, a građani Roterdama zapretili su da će brod gađati jajima ako se to desi.

Brod je potom pod okriljem noći prebačen u drugo brodogradilište u gradu, ali su jarboli uklonjeni tokom selidbe.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija