• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.02.2024

15:40

Ako putujete u Veneciju u aprilu, ovo morate da znate! Sledi velika promena, a od juna jedno važno ograničenje

Pixabay

Putovanja

Ako putujete u Veneciju u aprilu, ovo morate da znate! Sledi velika promena, a od juna jedno važno ograničenje

Podeli vest

Ovog poroleća i leta turisti će morati da plate 5 evra za jednodnevnu posetu Veneciji, a uvedena su još neka pravila kako bi se umanjile negativne posledice turizma.

Venecija je jedan od najposećenijih gradova u Evropi.

Svake godine ovaj grad poseti 30 miliona turista. Kako bi sprečili negativne efekte turizma na prelepi italijanski grad koji tone, italijanske vlasti su odlučlile da ove godine preduzmu konkretne mere.

Foto: Shuterstock

 

 

Takse za turiste

Pošto većina posetilaca Venecije dolazi u ovaj grad na samo jedan dan, zvaničnici venecijanskog Saveta su odlučili da se od proleća ove godine svako jednodnevno putovanje naplaćuje.

Ova odluka je usledila nakon najave organizacije UNESKO da razmatra dodavanje Venecije na svoju listu ugroženih gradova, delom zbog štete izazvane velikim brojem turista. Međutim, grad je uspeo da izbegne dodavanje na tu listu, uprkos rizicima koji proizilaze iz masovnog turizma, poplava i suša.

Od 25. aprila, turisti koji planiraju da dođu u Veneciju određenim danima, između  8:30 i 16 časova po lokalnom vremenu, moraće da plate 5 evra.

Evo koji su to dani: 25–30 april, 1–5, 11–12, 18–19, 25–26 maj,  8–9, 15–16, 22–23, 29–30,  6–7. jul, 13–14 jul.

Stanovnici, putnici na posao, studenti i deca mlađa od 14 godina biće izuzeti, kao i turisti koji borave preko noći, piše Metro.

Foto: Shuterstock

 

 

Ograničenja za grupe

Pored uvođenja takse za turiste, Venecija uvodi i ograničenja za turističke grupe. Prekomerni turizam je ozbiljan problem i da bi se rešilo to pitanje, Gradsko veće Venecije je potvrdilo planove da ograniči broj grupa koje mogu da borave u gradu.

Počev od 1. juna, grupe koje ulaze u Italiju, kao i na ostrva Burano i Torčelo, biće ograničene na najviše 25 ljudi.

Ovo je otprilike polovina kapaciteta standardnog turističkog autobusa - koji obično može da primi 50 putnika.

Ova mera ima za cilj da smanji pešački saobraćaj u gradu.

Foto: Printscreen You Tube

 

 

Zaštita od buke

Drugo pravilo koje je uvedeno je smanjenje prenosivih zvučnika. Ova mera ima za cilj da smanji buku u gradu. 

Turisti će morati da se oslone na slušalice i prenosive mikrofone.

Elizabeta Pesce, koja je zadužena za bezbednost u Veneciji, je navela:

- To je važna mera koja ima za cilj poboljšanje upravljanja grupama u istorijskom centru i na ostrvima Murano, Burano i Torčelo. Radi se o promovisanju održivog turizma i garantovanju zaštite i bezbednosti grada.

Foto:  

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17