• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

08:00

Znate li zašto su avioni bele boje? Nije ono što ste mislili

Shutterstock

Putovanja

Znate li zašto su avioni bele boje? Nije ono što ste mislili

Podeli vest

Ako ste mislili da su avioni bele boje da bi lepo izgledali među oblacima, varate se. Postoji 5 drugih, mnogo ozbiljnijih razloga.

Prvo, bela boja reflektuje sunčevu svetlost, održavajući unutrašnjost aviona hladnijom tokom vrućih dana kada se avion prži na pisti.

Zatim, boja svetlih nijansi teži manje od tamne boje. A što je lakša boja, to je bolja efikasnost goriva u vazduhu.

Jedna privatna čarter džet kompanija navela je da je za avione Boeing 737 potrebno 240 litara boje, dok je za Erbas A380 potrebno 3.600 litara boje.

Foto: Shutterstock

 

Takođe, bela boja pokazuje nepravilnosti više od bilo koje druge boje. Pukotine ili korozije je mnogo lakše uočiti na svetlijim bojama, što omogućava bolje održavanje aviona.

Naime, lakše je uočiti i primetiti problem ako se pojavi. 

Isto tako, svetlija boja neće izbledeti tako brzo kao druge nijanse kada su direktno izložene oštrim UV zracima na velikim visinama. Pošto bela boja sporije bledi nije potrebno stalno retuširati spoljašnjost aviona. 

Foto: Shutterstock

 

Avioni su beli i zbog toga što ptice mogu mnogo lakše da uoče avione na nebu kada su avioni bele boje.

Naime, oštar kontrast između plavog neba i bele letelice čini avion vidljivijim za ptice, što predstavlja bezbednosni rizik u retkim slučajevima kada se ptice zalete u avion.

Foto: Shutterstock

 

Ali avioni nisu uvek bili beli.

Pre 1970-ih, mnoge letelice su letele neobojene, pojavljujući se na nebu samo kao sjajne aluminijumske kapsule.

Pre pola veka, međutim, avio-kompanije su prešle na belu spoljašnjost, a poslednji od avio-prevoznika koji je izdržao bio je American Airlines, koji je tek 2013. prebacio celu svoju flotu na potpuno belu boju, prenosi New York Post.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija