• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

15.08.2024

20:00

Ovo morate znati ako putujete u Tursku! Uz ove trikove videćete najveće znamenitosti na najjeftiniji način

Shutterstock

Putovanja

Ovo morate znati ako putujete u Tursku! Uz ove trikove videćete najveće znamenitosti na najjeftiniji način

Podeli vest

Tursku godišnje poseti više od 300.000 turista iz Srbije, a mnogi od njih ne znaju "trikove" koji bi im olakšali odmor u ovoj zemlji.

Naime, u Turskoj postoje  različite pogodnosti za posetu turističkih atrakcija,a ovo su samo neki od putničkih trikova koje treba da znate pre nego što posetite ovu zemlju.

 Nabavite propusnice za muzeje

Najbolji način da istražite istorijsko i kulturno bogatstvo Turske je da posetite njene neverovatne muzeje. Sa "Museum Pass", isplativom karticom koja omogućava pristup preko 350 muzeja i arheoloških nalazišta širom zemlje, mnogo je lakše uroniti u prošlost nacije bez kupovine pojedinačnih karata na svakoj lokaciji i čekanja u redu.

Dostupan u različitim tipovima u zavisnosti od regionalnog područja, cene i perioda važenja, svaka propusnica za muzej se aktivira sa vašim prvim ulaskom u muzej ili istorijsku lokaciju. Karte se mogu kupiti na online ili na blagajni u prostorijama muzeja i koristiti jednom u svakom muzeju.

Foto: Shuterstock

 

 

 Putovanje vozom

Mnoge globalne i lokalne usluge iznajmljivanja automobila dostupne su u Turskoj, nudeći fleksibilnost za one koji žele da istražuju sopstvenim tempom. Međutim, istraživanje zemlje vozom je jedinstveno  iskustvo u kojem se najviše uživa. Železnička mreža Turske, koja obuhvata sve regione brzim vozovima i nostalgičnim rutama, obećava putovanja bogata prirodnim pejzažima, istorijom i kulturom. Posebno nostalgične ture železnicom, kao što su legendarni Istočni Ekspres, najnoviji Mesopotamijski ekspres i živopisni Dijarbakir ekspres, koji časopis Time prepoznaje kao jedno od "najvećih mesta na svetu 2024.", pretvaraju vaša putovanja u zadivljujucu avanturu na koju utiču putovanje  kao i destinacija.

 Kupujte pametno

Možete doživeti tradicionalno iskustvo kupovine tako što ćete posetiti istorijske bazare, kao što su Istanbulski Grand Bazaar i Bazar začina, ili istražiti moderniju atmosferu kupovine u tržnim centrima širom zemlje. Štaviše, tokom kupovine možete biti oslobođeni od poreza u Turskoj. Možete dobiti povraćaj poreza za kupovine veće od 108 TL za proizvode sa poreskom stopom od 8 odsto i za kupovinu veće od 118 TL za proizvode sa poreskom stopom od 18 odsto. 

Foto: Shuterstock

 

 

 Koristite javni prevoz

Savremene usluge prevoza su među prvim pogodnostima koje Turska pruža. Nakon vašeg dolaska, usluge taksija ili šatl autobusa, dostupne na svim aerodromima u zemlji, omogućavaju nesmetan pristup turskim gradovima. Javni prevoz je još jedna pogodnost u Turskoj, koji nudi različite opcije koje odgovaraju potrebama svakog putnika.

Obimni sistemi metroa (podzemne železnice) u metropolama, zajedno sa pouzdanim autobuskim, tramvajskim, trajektnim i železničkim mrežama, čine navigaciju urbanim područjima jednostavnim. Potrebno je samo da kupite putnu kartu koja važi za skoro sva vozila da biste koristili javni prevoz. Zatim, pomoću aplikacija za mape na telefonu, možete saznati  na kojim stanicama da izađete iz autobusa, tramvaja ili metroa u zavisnosti od toga gde želite da idete.

 Jedite kao lokalac

Gde god da idete u Turskoj, turska kuhinja ima mnogo toga da vam ponudi u svakom regionu, od lokalnih jela do ulične hrane. Pored klasičnih jela, poput svetski poznatih ćevapa i donera, trebalo bi da istražite i regionalne kuhinje.

Iako ćete probati jedinstvena jela u svakom regionu, ovo će vam zaista omogućiti da iskusite tursku kulinarsku tradiciju. Prvo, trebalo bi da imate tipičan turski doručak, za razliku od bilo kog drugog. Turski doručak je divan namaz koji često uključuje svež hleb, sireve, masline, paradajz, krastavce, jaja, med i džem, uz esencijalni turski čaj. Zatim možete probati najbolju lokalnu hranu u „esnaf lokantası“ (lokalni restorani), gde možete birati iz menija na bazi švedskog stola i platiti fiksnu cenu po tanjiru. „Lokantas“ i drugi restorani su obično otvoreni do kasno širom zemlje.

Foto: pexels.com

 

 

 Uživajte u toplom gostoprimstvu

Jedna od najistaknutijih osobina turske kulture je toplo gostoprimstvo. Turci će vas prijateljski pozdraviti. Ako vam treba pomoć, slobodno ih pitajte. Nije neuobičajeno da se lokalno stanovništvo potrudi da pomogne turistima, bilo da im daju uputstva ili pomognu sa izborom prevoza. Dok iskreno ćaskaju sa vama, čak će vam ponuditi šolju čaja. Možete naći mnogo ljudi koji govore engleski, posebno u turističkim mestima  jer je to strani jezik koji se najviše govori u zemlji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Džet set

Srbija