• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2024

15:00

Polje divljih orhideja nalazi se u srcu Srbije! Postoji čak 26 različitih vrsta (FOTO)

Rina

Putovanja

Polje divljih orhideja nalazi se u srcu Srbije! Postoji čak 26 različitih vrsta (FOTO)

Podeli vest

Ovčarsko - kablarska klisura je prirodni biser zapadne Srbije, koja zahvaljujući raznovrsnoj vegetaciji i brojnim životinjskim vrstama predstavlja pravi muzej u prirodi.

U prelepoj  Ovčarsko - kablarskoj klisuri rastu divlje orhideje, retka biljna vrsta koja je preživela ledeno doba.

Divlje orhideje su pre bile mnogo rasprostranjenije, a danas ih ima na manjim područjima.

Foto: Rina

divlja orhideja

Prelepa i veoma posećena klisura je i stanište strogo zaštićenih životinjskih vrsta.

Ovčarsko - kablarska klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije . Nalazi se između planina Ovčara i Kablara, a kroz nju Zapadna Morava meandrira na najneobičnije načine.

Ovde se i danas mogu naći brojne endemske vrste poput divljih orhideja i zvončaca. Do sada je registrovano 26 različitih vrsta orhideja.

Registrovana je i jedna vrsta endrijantusa. ​Ova biljka je nazvana kablarski zvončić ili zvončac koji raste u jednoj steni u liticama Kablara, između dva kamena tunela na trasi stare železničke pruge.To je jedino stanište te vrste.

Foto: Rina

Ovčarsko-kablarska klisura

Na pet hiljada hektara predela izuzetnih odlika prvog stepena zaštite živi veliki broj strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta kičmenjaka, vodozemaca, riba i ptica.

Foto: Rina

Ovčarsko-kablarska klisura

Deo prirodnog blaga Ovčarsko-kablarske klisure može se videti  u prirodnjačkom centru u Ovčar Banji, koji je otvoren 2022. godine.

U okviru Prirodnjačkog centra nalazi se izložbena postavka eksponata različitih vrsta.Eksponati predstavljaju primerke pojedinih vrsta kičmenjaka – riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara koji žive u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

NIS tradicionalno uz sportski kamp "Srbija te zove": Događaj okupio decu sa Kosova i Metohije, regiona i dijaspore
Društvo

NIS tradicionalno uz sportski kamp "Srbija te zove": Događaj okupio decu sa Kosova i Metohije, regiona i dijaspore

Sportski kamp „Srbija te zove” održava se od 1. do 11. avgusta u Domu učenika srednjih škola „Patrijarh Pavle” u Beogradu, u organizaciji sportskog udruženja „Sportstars”. Kamp petu godinu zaredom okuplja decu iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, iz regiona i dijaspore, a ove godine u njemu učestvuje više od 300 polaznika. Podršku realizaciji kampa, od početka njegovog sprovođenja, pruža kompanija NIS.

05.08.2024

16:41

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Džet set

Srbija