• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2024

20:30

Evropsko egzotično ostrvo mami turiste tokom cele godine! Proleće ovde stalno traje (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Evropsko egzotično ostrvo mami turiste tokom cele godine! Proleće ovde stalno traje (FOTO)

Podeli vest

Madeira, ostrvo u Portugaliji, je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi.

Madeira je autonomna portugalska pokrajina koja se sve češće ima status vrhunske evropske egzotične destinacije. Ovde proleće uvek traje, a svi koji posete ostrvo Madeira dive se prelepoj prirodi i pejzažima. 

Foto: Shuterstock

Madeira

Ostrvo Madeira se nalazi u Atlanskom okeanu, a od portugalske obale i glavnog grada Lisabona je udaljeno oko 1.000 kilometera. Ostrvo ima oko 270.000 stanovnika.

Madeira je poznata po bogtastvu prirodnog sveta. Na ovom ostrvu su svoj dom našle brojne životinjske i biljne vrste koje se ne mogu videti na drugim mestima.

Upravo zato je botanička bašta "Jardim Botanico da Madeira" u Funšalu, glavnom gradu, najposećenija i najpoznatija bašta na ostrvu.

Foto: Shuterstock

botanička bašta u Funšalu

Madeira je poznata i po predivnim plažama. Među njima su najpoznatije Porto Santo, Ribeira Brava, Calheta, Praia formosa, i Jardim do Mar.

Sve ove plaže su uređene, duge i peščane, a zapljuskuju ih vode Atlantika.

Foto: Shuterstock

Porto Santo plaža

Možda i najveličanstveniji prizor nalazi se na istočnoj strani ostrva i zove se Ponta de Sao Lourenco. Formacije stena koje je nekad davno oblikovala lava čine neverovatno poluostrvo koji privlači avanturiste i zaljubljenike u ektremnu prirodu.

Odavde se pruža pogled na čitav arhipelag, a možete skoknuti i do plaže Prainha, koja ima crni pesak vulkanskog porekla.

Foto: Shuterstock

Ponta de Sao Lorenco

Glavni grad Madeire je Funšal. On je zadržao svoj istorijski šarm, sa uskim ulicama, kolonijalnom arhitekturom i brojnim crkvama.

Ovde se održavaju brojni festivali tokom godine, kao što su Karneval i Festival cveća, koji predstavljaju proslavu života, radosti i bujnosti prirode.

Foto: Shuterstock

Funšal

Prelepo portugalsko ostrvo poznato je  po vinu, po brojnim restoranima, barovima i kafićima. Na njemu se može uživati u ukusnim lokalnim specijalitetima i u neobaveznom razgovoru sa meštanima.

Popularne su i brojne kulturne manifestacije, koje se održavaju tokom čitave godine.

Foto: Shuterstock

Madeira

 

Madeira je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Turisti dolaze na ovo ostrvo  zbog neverovatnih pejzaža, ali i zbog prijatne klime koja omogućava posetu tokom cele godine. 

Poslednjih godina se mnogo ulaže u turizam i promovišu se aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, surfovanje i posmatranje kitova. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)
Live TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija nikada nije ništa učinila protiv Crne Gore, već je bilo upravo suprotno, Crna Gora se ogrešila o Srbiju. Vučić je, govoreći na konferenciji za novinare na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, rekao da se Srbija ne meša u unutrašnju politiku suseda, uključujući Crnu Goru i da mu je potpuno svejedno ko će tamo da formira Vladu. Ovim povodom, gosti "Info dana" bili su narodni poslanik Stefan Krkobabić i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Radovan Arežina.

09.10.2024

16:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Nauka