• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

19.04.2025

17:00

Preukusna jagnjetina za Vaskrs! Spolja hrskava, a iznutra sočna - tajna je u 1 sastojku

Shutterstock

Recepti

Preukusna jagnjetina za Vaskrs! Spolja hrskava, a iznutra sočna - tajna je u 1 sastojku

Podeli vest

Ako postoji jelo koje neizostavno krasi vakršnji sto u mnogim domaćinstvima, to je upravo jagnjeće pečenje.

Sočno, mirisno i posluženo sa krompirom, jagnjetina objedinjuje tradiciju, toplinu doma i vrhunski ukus u jednom plehu pa je idealno za Vaskrs.

Pripremite se za recept koji ne zahteva kulinarsku diplomu, ali ostavlja utisak kao da ste ga spremali s profesionalnim timom kuvara. Ključ je u aromatičnoj marinadi i laganom, strpljivom pečenju.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

jagnjetina

Priprema:

Mariniranje

Izvadite jagnjetinu iz frižidera najmanje sat vremena pre pečenja kako bi dostiglo sobnu temperaturu. Oštrim nožem napravite male rezove po površini mesa. U manjoj činiji pomešajte maslinovo ulje, origano, seckani ruzmarin i limunovu koru. Tom mešavinom dobro natrljajte meso, vodeći računa da uđe i u svaki rez. Ostavite sa strane.

Pečenje

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U velikom plehu pomešajte krompir, preostali ruzmarin, beli luk i ljutu papriku. Prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Promešajte i preko povrća položite jagnjeće meso.

Pecite 45 minuta dok meso ne počne da dobija zlatnu boju, a zatim prelijte belim vinom i pilećom supom. Vratite u rernu i pecite još:

  • 30 minuta za slabo pečeno meso (oko 55 stepeni unutrašnje temperature)
  • 35-40 minuta za srednje (60 stepeni)
  • 45 minuta za potpuno pečeno (70 stepeni)

Odmaranje i završnica

Izvadite meso i ostavite ga da "odmori" pokriveno do 30 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni, pokrijte povrće folijom i vratite ga u rernu da se dodatno izdinsta u sokovima od pečenja.

Pred služenje, vratite jagnjeće meso preko povrća i iznesite sve zajedno na sto - pravo praznično slavlje u jednom plehu.

Ako želite jaču aromu, u marinade možete dodati i malo senfa ili meda. Za još rustičniji izgled, poslužite direktno iz pleha jer miris i boje govore sami za sebe. Pročitajte i kako se sprema jagnjetina u mleku, a u našoj galeriji slika potražite i divne čestitke za Vaskrs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set