• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

05.05.2025

08:00

Prava srpska sarma za Đurđevdan! Recept star vekovima, a jedan poseban sastojak čini je savršenom

Shutterstock

Recepti

Prava srpska sarma za Đurđevdan! Recept star vekovima, a jedan poseban sastojak čini je savršenom

Podeli vest

Ako ste mislili da znate sve trikove za pripremu savršene sarme, možda vas iznenadi jedan jednostavan dodatak koji može potpuno transformisati ovo tradicionalno jelo. Tajna ne leži u začinima, već u slanini, a mi vam donosimo doličan recept za pravu srpsku sarmu za Đurđevdan.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema: 

Glavicu kiselog kupsa razdvojte na listove, nožem odstranite koren i deblji deo, pa ih dobro operite. Ostavite 5-6 celih listova za dno posude i za pokrivanje jela.

U većoj šerpi, zagrejte mast i ulje, pa propržite slaninu, zatim dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa kada luk promeni boju i postane staklast, dodajte meso. Sve dobro promešajte, pa pržite dok meso ne bude gotovo.

Nakon toga, dodajte pirinač koji ste prethodno oprali, alevu papriku i sveže mleveni crni biber, dolijte malo vode, pa mešajte da se sve fino sjedini i ostavite da se krčka dok pirinač ne bude skoro gotov.

Gotov fil nanesite na listove kupusa, pa dobro uvijte kako fil ne bi ispao i kako se sarme ne bi raspale tokom kuvanja.

Dobro podmažite šerpu za kuvanje, pa na dno prvo složite nekoliko listova kupusa, a zatim u redovima složite savijene sarme od kiselog kupusa.

Za zapršku zagrejte malo ulja i masti, pa dodajte alevu papriku i malo brašna, sve dobro promešajte da se razbiju grudvice, pa njome prelijte složene sarme. Odozgo prekrijte sve listovima kupusa, dobro ušuškajte, nalijte vodom do polovine šerpe, pa stavite da se lagano krčka na srednjoj vatri  2-2,5 sata, u zavisnosti od jačine vašeg šporeta.

Po želji, sarmu kada je kuvana možete malo ubaciti u rernu da se fino zapeče.

Foto: Shutterstock

 

Savet plus: 

Iskusne domaćice i kuvarice znaju cake kako da pripreme smesu za sarmu koja će imati neodoljivu aromu i biti savršeno ukusna. Umesto da seckate slaninu jednostavno je sameljite zajedno s mesom. Ova metoda ne samo da štedi vreme, već i čini meso znatno sočnijim i punijim ukusom.

Postoji još jedan praktičniji pristup koji koriste vrsni kuvari, u mesari zamolite mesara da prilikom mlevenja mesa ubaci i nekoliko komada slanine direktno u mašinu. Na taj način dobija savršeno sjedinjenu smesu, bez dodatnog posla u kuhinji.

Za razliku od uobičajenog dodavanja kockica slanine u fil, ova tehnika omogućava da se bogat ukus ravnomerno rasporedi kroz čitavu sarmu. Rezultat je jelo koje je mekše, mirisnije i znatno ukusnije  pravi porodični hit za svaki ručak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Ovo morate probati: 5 proizvoda koji su najbolji u Srbiji
Srbija

Ovo morate probati: 5 proizvoda koji su najbolji u Srbiji

Prestižni gastronomski vodič TasteAtlas objavio je listu 100 najboljih kuhinja sveta za 2025. godinu, zasnovanu na više od 590.000 ocena za gotovo 19.000 jela iz celog sveta. Na vrhu se našla italijanska, prate je Grčka, Peru i Portugal, ali i srpska kuhinja se dobro kotira!

18.12.2025

08:00

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Odloženo suđenje za ubistvo Milana Šuše: Evo šta se čeka (VIDEO)
Hronika

Odloženo suđenje za ubistvo Milana Šuše: Evo šta se čeka (VIDEO)

Suđenje za brutalno ubistvo Milana Šuše, koje je danas trebalo da bude održano pred Višim sudom u Beogradu, odloženo je, a kako je rečeno u sudnici, razlog za odlaganje je činjenica da se uskoro očekuje dovođenje prvookrivljenog Sanjića Štilića, koji je 4. decembra uhapšen po Interpolovoj poternici.

18.12.2025

11:34

Planeta

Zabava

Kraj: Dodela Oskara se više neće prenositi na televiziji
Showbiz

Kraj: Dodela Oskara se više neće prenositi na televiziji

Američka akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je u sredu da je potpisala višegodišnji ugovor sa Jutjubom, servisom u vlasništvu Gugla, prema kojem će se dodela Oskara prenositi na toj platformi počev od 2029. pa zaključno sa 2033. godinom.

18.12.2025

09:27

Srbija ispala iz trke za Oskara
Showbiz

Srbija ispala iz trke za Oskara

Srbija je ispala iz trke za Oskara, pošto se film „Sunce nikad više“ mladog reditelja Davida Jovanovića nije našao na užoj listi kandidata za nominaciju u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, objavila je juče Američka filmska akademija.

18.12.2025

08:49

JOŠ Zabava VESTI

Džet set