Umesto sarme napravite svadbarski kupus! Oduševite sve goste na slavi ovim tradicionalnim receptom
Podeli vest
Iznenadite goste na slavi bogatim ukusom svadbarskog kupusa! Ovaj tradicionalni recept, prepun mirisnih začina i sočnog mesa, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće kuhinje.
Iako većina žena za slavu sprema sarmu, sve više se domaćica odlučuje da za taj dan napravi dobar svadbarski kupus.
Bela čorba nezaobilazan je deo slavske trpeze, omiljena zbog kremaste teksture i bogatog ukusa povrća i mesa. Priprema se jednostavno, a ukusom donosi toplinu domaće kuhinje.
Ovaj jedinstveni slavski kolač osvaja svojim nežnim ukusom i aromom vanile i limuna, pružajući svežinu u svakoj kriški. Mekan i vazdušast, biće pravi ukras svake slavske trpeze i oduševiće sve prisutne.
28.10.2024
19:00
Za početak, prava istina o svadbarskom kupusu leži u dužini kuvanja. Kuva se dugo, satima i na srednjoj temperaturi.
Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih krempita, a ovaj kolač je voleo i Tito.
21.10.2024
09:00
Foto: Shutterstock
Sastojci:
2 veće ili 3 manje glavice kiselog kupusa, ukupno oko pet, šest kilograma
1 kilogram junećeg buta
1 kilogram dimljene butkice ili kolenice
½ kilograma dimljene mesnate slanine
½ kilograma crnog luka
4-5 čenova belog luka
4-5 listova lorbera
1 kesica bibera u zrnu
3-4 supene kašike aleve paprike
1 supena kašika tucane ljute paprike
100 grama svinjske masti
Priprema:
Kupus isecite na kriške tako da u najširem delu budu do pet centimetara i nemojte ga cediti od rasola. "Srce" kiselog kupusa, zapravo deo korena, očistite i odbacite. Odbacite i prvih par listova glavice.
Na dnu velikog lonca od 10 litara, najbolje ako imate zemljani, ali nije nužno, otopite na niskoj temperaturi polovinu masti. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.
Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.
Ovako složen kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Onda smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.
Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja.
Mesnati masni sastojci će pustiti masnoću, a posni će biti meki i raspadati se na dodir varjačom kada je jelo gotovo.
Za dobar svadbarski kupus kažu da ne sme da ima vode i bude čorbast kada je gotov. Ako volite ljući svadbarski kupus, slobodno dodajte dve sušene papričice.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sarma je jelo koje se decenijama nalazi na prazničnoj trpezi, ali mnogi ne znaju da i posna verzija može biti neverovatno bogata i sočna. Ključ je u načinu kuvanja i biranju pravih sastojaka.
Bela čorba nezaobilazan je deo slavske trpeze, omiljena zbog kremaste teksture i bogatog ukusa povrća i mesa. Priprema se jednostavno, a ukusom donosi toplinu domaće kuhinje.
Boško Obradović, bivši lider Dveri, svojevremeno je za skupštinskom govornicom izrekao rečenicu:”Gde bežite”, a vredna Informerova ekipa uspela je sada da utvrdi gde je on pobegao od politike!
Tajkun Dragan Đilas, politička luzer, posle tačno sedam dana od izbornog debakla na lokalnim izborima u Mionici na kojima je njegova SSP osvojila 1,4 odsto, konačno se oglasio o ovom temi.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
U nemačkom maloprodajnom sektoru u proteklih godinu dana propao je najveći broj firmi u poslednjoj deceniji, saopštila je kompanija za osiguranje kredita Allianz Trade.
Operatori dronova ruske grupe snaga "Istok" uništili su ukrajinsku pešadiju koja je pokušavala da postavi ukrajinsku zastavu, rekao je vojnik sa pozivnim znakom "Hrust" za RIA Novosti.
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar