• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video
author image
Informer.rs

Novinar

03.11.2024

18:00

Umesto sarme napravite svadbarski kupus! Oduševite sve goste na slavi ovim tradicionalnim receptom

Shutterstock

Recepti

Umesto sarme napravite svadbarski kupus! Oduševite sve goste na slavi ovim tradicionalnim receptom

Podeli vest

Iznenadite goste na slavi bogatim ukusom svadbarskog kupusa! Ovaj tradicionalni recept, prepun mirisnih začina i sočnog mesa, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće kuhinje.

Iako većina žena za slavu sprema sarmu, sve više se domaćica odlučuje da za taj dan napravi dobar svadbarski kupus. 

Za početak, prava istina o svadbarskom kupusu leži u dužini kuvanja. Kuva se dugo, satima i na srednjoj temperaturi.

Za svadbarski kupus potrebni su kvalitetni sastojci, malo vremena i volje kako bi se ispalo baš onako kako treba

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 2 veće ili 3 manje glavice kiselog kupusa, ukupno oko pet, šest kilograma
  • 1 kilogram junećeg buta
  • 1 kilogram dimljene butkice ili kolenice
  • ½ kilograma dimljene mesnate slanine
  • ½ kilograma crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 4-5 listova lorbera
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 3-4 supene kašike aleve paprike
  • 1 supena kašika tucane ljute paprike
  • 100 grama svinjske masti

Priprema:

Kupus isecite na kriške tako da u najširem delu budu do pet centimetara i nemojte ga cediti od rasola. "Srce" kiselog kupusa, zapravo deo korena, očistite i odbacite. Odbacite i prvih par listova glavice.

Na dnu velikog lonca od 10 litara, najbolje ako imate zemljani, ali nije nužno, otopite na niskoj temperaturi polovinu masti. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.

Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.

Ovako složen kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Onda smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.

Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja.

Mesnati masni sastojci će pustiti masnoću, a posni će biti meki i raspadati se na dodir varjačom kada je jelo gotovo.

Za dobar svadbarski kupus kažu da ne sme da ima vode i bude čorbast kada je gotov. Ako volite ljući svadbarski kupus, slobodno dodajte dve sušene papričice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

(VIDEO) Vrhunac licemerja: Slučaj Marije Tarlać
Politika

(VIDEO) Vrhunac licemerja: Slučaj Marije Tarlać

Poznata aktivistkinja Marija Tarlać, koja je intenzivno podržavala takozvane studentske proteste, javno kritikujući predsednika Srbije i državne institucije, kao i politike sprovođene u prethodnih 13 godina, iznenadila je javnost novim angažmanom.

07.12.2025

13:20

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set