• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.10.2024

09:00

Titova krempita sa Bleda! Originalni recept za maršalov slatkiš koji je sa slašću jeo

Shutterstock

Recepti

Titova krempita sa Bleda! Originalni recept za maršalov slatkiš koji je sa slašću jeo

Podeli vest

Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih krempita, a ovaj kolač je voleo i Tito.

Recept za krempitu dolazi iz mađarske i austrijske kuhinje i veruje se da je bio omiljen među visokim ličnostima, uključujući austrijskog cara Franca Jozefa i njegovu ženu Sisi. Ova ukusna poslastica sastoji se od hrskavog lisnatog testa, između kojeg se nalazi bogati krem od vanile.

Poznatija verzija krempite potiče sa Bleda i datira iz 1953. godine, kada je poslastičar Ištvan Lukačević dodao šlag uz vanila krem. Ova slastica postala je toliko popularna da je možete probati u hotelu Park na Bledu. Prema nekim pričama, čak je i Tito bio ljubitelj bledske krempite.

U nastavku teksta saznajte kako da pripremite ovu ukusnu poslasticu kod kuće!

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

500 g lisnatog testa

1 l mleka

6 jaja

11 kašika šećera

6 kašika brašna

2 kašike gustina

2 vanilin šećera

Za drugi fil:

500 ml slatke pavlake 

2 kašike šećera u prahu 

Priprema:

Pripremite kore 

Odmrznite lisnato testo, pa malo razvucite oklagijom. Na par mesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. 

Napravite fil 

Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosejano brašno i gustin. Promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mleko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Belanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreo fil i lagano mešajte. 

Foto: Shuterstock

 

Umutite slatku pavlaku 

Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane. 

Napravite krempitu 

U tepsiju stavite lisnato testo, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato testo i pospite šećerom u prahu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27