Evo tradicionalnog recepta za slavske oblande sa samo 4 osnovna sastojka, baš kako su ih nekada pravile bake, jednostavno, ukusno i bez suvišnih dodataka.
Plazma šejk sa sladoledom je osveženje i savršen desert koji će vas osvežiti.
29.04.2025
06:00
500 grama krompira
350 grama mlevenog junećeg mesa
1 kašika masti
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
so, biber
Za bešamel sos:
1 l mleka
2 kašike brašna
1 kašika masti
200 grama sitnog, masnog sira
so
Veza peršuna
Priprema:
Krompir isecite što tanje na krugove (koristite neki od sekača za povrće, može onaj za kupus). Luk prodinstajte na masti, pa mu dodajte meso i začine. Sve izmešajte i sklonite sa ringle.
Bešamel sos spremite tako što ćete na masti propržiti brašno i dodati mleko. Kada se zgusne, dodajte neki lep domaći sitan sir.
U dublju vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red bešamel sosa, pa red krompira, mesa i bešamel sosa, pa opet krompir i završite sa bešamelom. Zapecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Po vrhu iseckajte svež peršun i poslužite.
Utorak - Špagete bolonjeze
Foto: Shutterstock
Sastojci:
500 grama mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
500 ml paradajz sosa
so, biber, origano
500 grama špageta
200 grama rendanog kačkavalja
Priprema:
Prodinstajte meso i luk, dodajte začine i paradajz sok i sve kuvajte oko 20 minuta. Skuvajte šapagete al dente, zatim ih izmešajte sa sosom i preko narendajte kačkavalj.
Sreda - Pohovana piletina sa krompir salatom
Foto: Shutterstock
Sastojci:
500 grama pileće belo meso
2 jaja
malo brašna
so i biber
500 grama krompira
2 glavice crnog luka
malo sirćeta, maslinovo ulje, veza peršuna
Priprema:
Krompir operite i pod ljuskom ga skuvajte. Zatim ga oljuštite, isecite na kolutove i dodajte mu seckan crni luk i sitno seckan peršun, so, biber, maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta.
Piletinu isecite tanko, posolite, uvaljajte u brašno pa u jaja i pecite na malo masti ili ulja. Ispečenu piletinu prvo stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće, pa je poslužite uz krompir salatu.
Četvrtak - Piletina u kari sosu sa pirinčem
Foto: Shutterstock
Sastojci:
400 g pilećeg filea (belog mesa)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašika kari praha
1 kašičica kurkume
1 kašika maslaca ili ulja
So i biber po ukusu
Prstohvat ljute paprike
Za pirinač:
200 g pirinča
400 ml vode
Prstohvat soli
1 kašičica maslaca ili ulja
Priprema:
Pirinač dobro oprati, a zatim staviti u šerpu sa ključalom slanom vodom. Nakon 15 minuta laganog ključanja, dok voda ispari, dodati malo maslaca i promešati.
Kockice piletine prodinstajte na ulju, zajedno sa belim i crnim lukom. Sve izmešati, dodati kurkumu i kari, a potom i biber i so. Zatim naliti pavlaku za kvuanje i sve ostaviti da se skrčka oko 10 minuta. Poslužiti uz pirinač i sezonsku salatu.
Petak - Pečena pastrmka sa blitvom i krompirom
Foto: Freepik.com
Sastojci:
2 pastrmke
500 grama krompira
3 veze blitve
so, biber, ulje, beli luk
Priprema:
Pastrmku dobro oprati, zaseći je što sitnije i usoliti dobro. Pržiti je na vrelom ulju dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti je na ubrus da se iscedi od viška ulja.
Kuvan krompir izmešati sa blitvom koju ste prethodno propržili na ulju sa malo belog luka i soli.
Subota - Juneći gulaš sa pire krompirom
Foto: Shutterstock
Sastojci:
500 g junetine od buta
2 glavice crnog luka
150 g šargarepe
20 ml ulja
250 g seckanog paradajza
kašičica ljute paprike
pola kašike ajvara
čen belog luka
pola čili papričice
kašika soka od paradajza
pola kašike skrobnog brašna
kašika peršuna
so
biber
Priprema:
Prvo iseckajte povrće što sitnije pa ga stavite u dublju šerpu da se dinsta na masti ili ulju. Kada se sve lepo izdinsta, dodajte junetinu što sitnije seckanu. Kada se sve izmeša sa začinima, nalijte malo vode da se sve još duže kuva. Posle dodajte 1 kašiku brašna da gulaš dobije gustinu, a na kraju sitno seckan peršun.
Nedelja - Sarma, staro srpsko jelo
Foto: Shutterstock
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
500 grama mlevenog junećeg mesa
200 grama opranog pirinča
so, biber, crvena paprika
3 glavice crnog luka,
300 grama slaninice
Priprema:
Luk prodinstajte na masnoći. Dodajte meso i slaninu pa sve izmešajte sa začinima. Zatim filujte listove kiselog kupusa. Slažite u dublju šerpu koju ste bogato namazali sa masti. Kada poređate sarme, dodajte malo dimljenih kostiju. Nalijte vode i kuvajte što duže to bolje.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Evo tradicionalnog recepta za slavske oblande sa samo 4 osnovna sastojka, baš kako su ih nekada pravile bake, jednostavno, ukusno i bez suvišnih dodataka.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov ocenio je da je legitimno da se razmatra ideja promene u organizaciji tužilaštva i beogradskih osnovnih sudova, koju je najavio predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Uglješa Mrdić, navodeći da najčešće rešenje jeste da postoji sud i tužilaštvo koji prate jedni druge.
Policijska uprava za grad Beograd ističe da su neistiniti navodi koji su se pojavili u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, a u kojima se tvrdi da su policijski službenici Policijske stanice Palilula, Policijske uprave za grad Beograd, odbili da obezbeđuju prostor Pionirskog parka, gde se održava prijavljeno javno okupljanje.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vladika Heruvim poručio je da su očuvanje vere, identiteta i zajedništva Srba u Hrvatskoj, kao i rad fondacije Sveta Petka na podršci deci, kulturi i crkvenom životu, ključni za opstanak naroda i njegovo mirno, složno i dostojanstveno napredovanje.
Dan nakon stravičnog zločina koji je juče otkriven u Čačku u Ulici Ratka Mitrovića, javnost je i dalje u šoku. V.Č.(47) nožem je usmrtio svoje roditelje majku M.Č. (71) i oca N.Č. (79), nakon cega je sebi oduzeo život.
Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, raspisala potragu za Nenadom Alajbegovićem (44), zvanim Alibeg, koji je sinoć oko 21 sat bio u društvu N. K. (30) koji je ranjen sa osam metaka u poznatom novobeogradskom restoranu.
Petogodišnji dečak iz Hagena izazvao je požar i štetu od čak 30.000 evra nakon što mu je majka dala prskalicu da se igra, saopštila je policija Severne Rajne-Vestfalije.
Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je uvođenjem tarifa Kini u narednim mesecima, ukoliko Peking ne smanji trgovinski deficit sa Evropskom unijom, prenose danas francuski mediji.
Osuđenik Albanac uspeo je da pobegne iz zatvora u Milanu tako što je izveo bekstvo u filmskom stilu, vezavši čaršave za rešetke na prozoru ćelije, prenose danas italijanski mediji.
Donald Tramp Mlađi izjavio je na forumu u Dohi da ukrajinske vlasti šalju „siromašne seljake“ na front, dok su bogataši, kako tvrdi, odavno napustili zemlju.
Reper Šon Didi Kombs poznatiji kao Paf Dedi pobesne je zbog dokumentarca o njemu koji je njegov kolega 50 cent producirao za platformu Netfliks zbog čega mu je poslao bizaran poklon.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Starleta Aleksandra Subotić objavila je putem Instagrama fotografiju iz izlaska sa svojim suprugom Predragom Pecom Raspopovićem, ali i fudbalerom Nejmarom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar