• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

12.05.2025

12:00

Ručak za narednih 7 dana! Ukusna i brza domaća jela koja se pojedu u slast

Shuterstock

Recepti

Ručak za narednih 7 dana! Ukusna i brza domaća jela koja se pojedu u slast

Podeli vest

Ponedeljak je dan kojim uvek planiramo šta ćemo da jedemo tokom naredne nedelje. Zbog toga vam donosimo predlog za 7 glavnih jela.

Ponedeljak - Klasična srpska musaka od krompira

Foto: Shuterstock

 

Sastojci: 

  • 500 grama krompira
  • 350 grama mlevenog junećeg mesa
  • 1 kašika masti
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Za bešamel sos:

  • 1 l mleka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika masti
  • 200 grama sitnog, masnog sira
  • so
  • Veza peršuna

Priprema:

Krompir isecite što tanje na krugove (koristite neki od sekača za povrće, može onaj za kupus). Luk prodinstajte na masti, pa mu dodajte meso i začine. Sve izmešajte i sklonite sa ringle. 

Bešamel sos spremite tako što ćete na masti propržiti brašno i dodati mleko. Kada se zgusne, dodajte neki lep domaći sitan sir. 

U dublju vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red bešamel sosa, pa red krompira, mesa i bešamel sosa, pa opet krompir i završite sa bešamelom. Zapecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Po vrhu iseckajte svež peršun i poslužite. 

Utorak - Špagete bolonjeze

Foto: Shutterstock

 

Sastojci: 

  • 500 grama mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 ml paradajz sosa
  • so, biber, origano
  • 500 grama špageta 
  • 200 grama rendanog kačkavalja

Priprema: 

Prodinstajte meso i luk, dodajte začine i paradajz sok i sve kuvajte oko 20 minuta. Skuvajte šapagete al dente, zatim ih izmešajte sa sosom i preko narendajte kačkavalj. 

Sreda - Pohovana piletina sa krompir salatom

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 grama pileće belo meso
  • 2 jaja
  • malo brašna
  • so i biber
  • 500 grama krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • malo sirćeta, maslinovo ulje, veza peršuna

Priprema:

Krompir operite i pod ljuskom ga skuvajte. Zatim ga oljuštite, isecite na kolutove i dodajte mu seckan crni luk i sitno seckan peršun, so, biber, maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta. 

Piletinu isecite tanko, posolite, uvaljajte u brašno pa u jaja i pecite na malo masti ili ulja. Ispečenu piletinu prvo stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće, pa je poslužite uz krompir salatu. 

Četvrtak - Piletina u kari sosu sa pirinčem

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea (belog mesa)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika kari praha
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika maslaca ili ulja
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat ljute paprike 

Za pirinač:

  • 200 g pirinča
  • 400 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica maslaca ili ulja

Priprema:

Pirinač dobro oprati, a zatim staviti u šerpu sa ključalom slanom vodom. Nakon 15 minuta laganog ključanja, dok voda ispari, dodati malo maslaca i promešati. 

Kockice piletine prodinstajte na ulju, zajedno sa belim i crnim lukom. Sve izmešati, dodati kurkumu i kari, a potom i biber i so. Zatim naliti pavlaku za kvuanje i sve ostaviti da se skrčka oko 10 minuta. Poslužiti uz pirinač i sezonsku salatu. 

Petak - Pečena pastrmka sa blitvom i krompirom

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

  • 2 pastrmke
  • 500 grama krompira
  • 3 veze blitve
  • so, biber, ulje, beli luk

Priprema:

Pastrmku dobro oprati, zaseći je što sitnije i usoliti dobro. Pržiti je na vrelom ulju dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti je na ubrus da se iscedi od viška ulja. 

Kuvan krompir izmešati sa blitvom koju ste prethodno propržili na ulju sa malo belog luka i soli. 

Subota - Juneći gulaš sa pire krompirom

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 g junetine od buta
  • 2 glavice crnog luka
  • 150 g šargarepe
  • 20 ml ulja
  • 250 g seckanog paradajza
  • kašičica ljute paprike
  • pola kašike ajvara
  • čen belog luka
  • pola čili papričice
  • kašika soka od paradajza
  • pola kašike skrobnog brašna
  • kašika peršuna
  • so
  • biber

Priprema:

Prvo iseckajte povrće što sitnije pa ga stavite u dublju šerpu da se dinsta na masti ili ulju. Kada se sve lepo izdinsta, dodajte junetinu što sitnije seckanu. Kada se sve izmeša sa začinima, nalijte malo vode da se sve još duže kuva. Posle dodajte 1 kašiku brašna da gulaš dobije gustinu, a na kraju sitno seckan peršun.

Nedelja - Sarma, staro srpsko jelo

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 grama mlevenog junećeg mesa
  • 200 grama opranog pirinča
  • so, biber, crvena paprika
  • 3 glavice crnog luka,
  • 300 grama slaninice

Priprema:

Luk prodinstajte na masnoći. Dodajte meso i slaninu pa sve izmešajte sa začinima. Zatim filujte listove kiselog kupusa. Slažite u dublju šerpu koju ste bogato namazali sa masti. Kada poređate sarme, dodajte malo dimljenih kostiju. Nalijte vode i kuvajte što duže to bolje. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set