• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

07.07.2025

15:40

Krompiruša sa kupovnim korama: Brza priprema i autentičan ukus

Shutterstock

Recepti

Krompiruša sa kupovnim korama: Brza priprema i autentičan ukus

Podeli vest

Ako ste željni ukusa domaće krompiruše, ali nemate vremena ili volje za razvlačenje kora, ovaj recept je savršen za vas.

Koristimo kupovne kore za pite, što značajno skraćuje vreme pripreme, a rezultat je i dalje fantastičan - sočna, mirisna i hrskava pita koja će oduševiti sve.

Sastojci

  • 500 g tankih kora za pitu (kupovnih, svežih ili zamrznutih)
  • 1 kg krompira (srednje veličine, oko 5-6 komada)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera (ili po ukusu)
  • Malo aleve paprike (opciono, za boju i blagi šmek)
  • 2-3 kašike ulja (za dinstanje luka i krompira)
  • Oko 150 ml ulja (za premazivanje kora i pleha)
  • Za prelivanje (nakon pečenja, opciono, ali preporučljivo za sočnost):
  • 100 ml ključale vode
  • 1 kašičica ulja
  • Malo soli

Priprema

Foto: Shutterstock

 
Priprema punjenja

Oljuštite krompir i narendajte ga na krupnije rende ili ga isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.

U tiganju zagrejte 2-3 kašike ulja pa dinstajte iseckani crni luk dok ne postane staklast i omekša, oko 5-7 minuta.

Dodajte narendani (ili sitno seckani) krompir u tiganj sa lukom. Začinite solju, biberom i po želji malo aleve paprike. Dobro promešajte.

Savet: Ako ne želite da dinstajte krompir, možete ga samo pomešati sa lukom i začinima. U tom slučaju, obavezno dobro iscedite višak tečnosti iz narendanog krompira pre mešanja sa lukom i začinima, kako pita ne bi bila vodenasta. Dinstanje daje puniji ukus.

Sklapanje pite

Foto: Shuterstock

 

Rernu zagrejte na 200°C. Pleh za pečenje (npr. dimenzija 30x40 cm) obilno podmažite uljem.

Uzmite dve kore i stavite ih na radnu površinu. Poprskajte ih uljem (oko 1-2 kašike), pazeći da ulje ravnomerno prekrije površinu. Rasporedite oko 1/6 fila po dužoj strani kora, ostavljajući malo prostora uz ivice.

Pažljivo zarolajte kore sa filom u rolnu.

Formiranu rolnu savijte u obliku puža i stavite je na sredinu pripremljenog pleha.

Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom, slažući rolne jednu do druge oko prve, u obliku spirale ili ređajući ih paralelno, zavisno od oblika pleha.

Kada je cela pita složena, obilno je premažite preostalim uljem (možete koristiti četkicu).

Pečenje

Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-50 minuta, ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i postane hrskava. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne i debljine pite.

Prelivanje (opciono, ali preporučljivo)

Nekoliko minuta pre kraja pečenja, dok je pita još u rerni, pripremite preliv: u manjoj posudi prokuvajte 100 ml vode sa 1 kašičicom ulja i malo soli.

Izvadite vruću pitu iz rerne i odmah je prelijte ključalom mešavinom vode i ulja. Čućete kako pucketa - to je znak da pita upija tečnost i postaje sočnija.

Pitu vratite u isključenu, ali još uvek toplu rernu na 5-10 minuta, da upije preliv.

Izvadite pitu, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta pre sečenja. Ovo će dodatno omekšati kore i učiniti je savršenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)
Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)

Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.

06.12.2025

17:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set