Krompiruša sa kupovnim korama: Brza priprema i autentičan ukus
Podeli vest
Ako ste željni ukusa domaće krompiruše, ali nemate vremena ili volje za razvlačenje kora, ovaj recept je savršen za vas.
Koristimo kupovne kore za pite, što značajno skraćuje vreme pripreme, a rezultat je i dalje fantastičan - sočna, mirisna i hrskava pita koja će oduševiti sve.
Zaboravite na masnoću, jer ova posna pita od krompira ne sadrži ni kap ulja, a ipak ostaje sočna i neverovatno ukusna! Priprema je brza i jednostavna, a peče se samo 25 minuta – idealan izbor za lagan i zdrav obrok.
Pripemite preukusnu pitu sa mladim lukom, a bez kora, tako što ćete samo pomešati sastojke u tepsiji i staviti je da se peče.
25.05.2025
15:00
1 kg krompira (srednje veličine, oko 5-6 komada)
2 veće glavice crnog luka
1 kašičica soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera (ili po ukusu)
Malo aleve paprike (opciono, za boju i blagi šmek)
2-3 kašike ulja (za dinstanje luka i krompira)
Oko 150 ml ulja (za premazivanje kora i pleha)
Za prelivanje (nakon pečenja, opciono, ali preporučljivo za sočnost):
100 ml ključale vode
1 kašičica ulja
Malo soli
Priprema
Foto: Shutterstock
Priprema punjenja
Oljuštite krompir i narendajte ga na krupnije rende ili ga isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.
U tiganju zagrejte 2-3 kašike ulja pa dinstajte iseckani crni luk dok ne postane staklast i omekša, oko 5-7 minuta.
Dodajte narendani (ili sitno seckani) krompir u tiganj sa lukom. Začinite solju, biberom i po želji malo aleve paprike. Dobro promešajte.
Savet: Ako ne želite da dinstajte krompir, možete ga samo pomešati sa lukom i začinima. U tom slučaju, obavezno dobro iscedite višak tečnosti iz narendanog krompira pre mešanja sa lukom i začinima, kako pita ne bi bila vodenasta. Dinstanje daje puniji ukus.
Sklapanje pite
Foto: Shuterstock
Rernu zagrejte na 200°C. Pleh za pečenje (npr. dimenzija 30x40 cm) obilno podmažite uljem.
Uzmite dve kore i stavite ih na radnu površinu. Poprskajte ih uljem (oko 1-2 kašike), pazeći da ulje ravnomerno prekrije površinu. Rasporedite oko 1/6 fila po dužoj strani kora, ostavljajući malo prostora uz ivice.
Pažljivo zarolajte kore sa filom u rolnu.
Formiranu rolnu savijte u obliku puža i stavite je na sredinu pripremljenog pleha.
Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom, slažući rolne jednu do druge oko prve, u obliku spirale ili ređajući ih paralelno, zavisno od oblika pleha.
Kada je cela pita složena, obilno je premažite preostalim uljem (možete koristiti četkicu).
Pečenje
Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-50 minuta, ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i postane hrskava. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne i debljine pite.
Prelivanje (opciono, ali preporučljivo)
Nekoliko minuta pre kraja pečenja, dok je pita još u rerni, pripremite preliv: u manjoj posudi prokuvajte 100 ml vode sa 1 kašičicom ulja i malo soli.
Izvadite vruću pitu iz rerne i odmah je prelijte ključalom mešavinom vode i ulja. Čućete kako pucketa - to je znak da pita upija tečnost i postaje sočnija.
Pitu vratite u isključenu, ali još uvek toplu rernu na 5-10 minuta, da upije preliv.
Izvadite pitu, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta pre sečenja. Ovo će dodatno omekšati kore i učiniti je savršenom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Zaboravite na masnoću, jer ova posna pita od krompira ne sadrži ni kap ulja, a ipak ostaje sočna i neverovatno ukusna! Priprema je brza i jednostavna, a peče se samo 25 minuta – idealan izbor za lagan i zdrav obrok.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Marko Parezanović, jedan od najuticajnijih načelnika u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), koji je obavljao poslove načelnika operative u agenciji, smenjen je sa te pozicije, a na njegovo mesto postavljen je Nikola Vasiljević, saznaje Republika.
Antisrpski mediji "N1" izveštava sa nepostojećeg skupa podrške predvodniku blokada Radivoju Jovoviću, inače članu Pokreta slobodnih građana (PSG) koji se nalazi u kućnom pritvoru nakon pokušaja da izvede nasilni poduhvat u Novom Sadu.
Povodom tekstova o vrhovnoj tužiteljki Zagorki Dolovac i njenom boravku u Hagu oglasio se kabinet Vrhovnoj javnog tužilaštva, čiji odgovor prenosimo u celosti.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Na severu Crne Gore otvoren je rekonstruisani put Mijakovići - Vrulja, zajedno sa dva nova mosta koja, po želji građana, nose imena srpskih kraljeva, simbolizujući istorijsko ujedinjenje Srbije i Crne Gore.
Stenfordski istraživači su otkrili da plinski šporeti izlažu Amerikance iznenađujuće visokim nivoima azot-dioksida, koji često premašuju nivoe zagađenosti na otvorenom.
Dvostruko ubistvo i samoubistvo u Čačku, koje je juče potreslo javnost, prema nezvaničnim informacijama dogodilo se pre nekoliko dana, ali još nema informacija o tačnom datumu!
U jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, KPZ Požarevac kaznu trenutno služi 338 osuđenica, od kojih samo jedna kaznu zatvora od 40 godina zbog teškog ubistva.
Londonska policija jutros je na aerodromu Hitrou uhapsila muškarca osumnjičenog za napad, nakon što je biber sprejem prskao putnike, zbog čega je na aerodromu odmah proglašena uzbuna.
Predstavnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa "kunu se" da će svaki dogovor koji američki lider postigne sa Rusijom biti "betonski čvrst", izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Starleta Aleksandra Subotić objavila je putem Instagrama fotografiju iz izlaska sa svojim suprugom Predragom Pecom Raspopovićem, ali i fudbalerom Nejmarom.
Voditeljka Marija Kilibarda otkrila je kako je vatreni navijač Partizana i da nikada ne bi navijala za Crvenu Zvezdu, čak ni kada igra sa drugom zemljom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar