• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

13.07.2025

21:00

Seljačka pita sa mešanim letnjim voćem i bademima - Preukusna i mnogo lakša za pravljenje od klasične

profimedia

Recepti

Seljačka pita sa mešanim letnjim voćem i bademima - Preukusna i mnogo lakša za pravljenje od klasične

Podeli vest

Rustična, slobodna pita ili kako je neki nazivaju galeta, savršen je desert koji spaja jednostavnost pripreme sa punim ukusom voća.

Drugi naziv za ovaj recept je "slobodna pita", što znači da ne mora da izgleda savršeno. Čak je i poželjno da bude malo "nesavršena", a to je čini idealnom za sve koji vole domaće deserte bez previše stresa.

Sastojci

Foto: Shuterstock

 
  • Za testo:
  • 200 g oštrog brašna (može pola oštro, pola glatko),
  • 100 g hladnog putera, isečenog na kockice,
  • 2 kašike šećera,
  • Prstohvat soli,
  • 4-6 kašika hladne vode (ili po potrebi),
  • 1 jaje (za premazivanje ivica testa),
  • Malo smeđeg šećera za posipanje (opciono, za hrskaviju koricu).

Za punjenje

Foto: Shuterstock

 
  • 400 do 500 g mešanog voća (npr. šljive, 2 breskve ili kajsije isečene na kriške, šaka malina, šaka borovnica),
  • 3 kašike šećera (ili više, zavisno od slatkoće voća),
  • 1 kašika gustina (ili kukuruznog skroba) – pomaže da se sokovi zgusnu
  • Pola kašičice ekstrakta vanile ,
  • Malo rendane kore limuna ,
  • 2 kašike mlevenih badema (ili bademovog brašna) - posipa se po dnu testa, upija višak vlage i daje divnu aromu.

Za serviranje (opciono):

Foto: Shutterstock

 
  • Kugla sladoleda od vanile,
  • Šlag,
  • Sveži listići mente.

Priprema

Foto: Shutterstock

 

Pripremite testo (može i dan ranije). U veliku činiju stavite brašno, šećer i so. Promešajte.

Dodajte hladan puter isečen na kockice. Prstima ili blenderom utrljajte puter u brašno dok ne dobijete smesu nalik na krupne mrvice. Bitno je da puter ostane hladan.

Postepeno dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, mešajući viljuškom ili prstima dok se testo ne sjedini. Nemojte premesiti testo, samo ga spojite u kuglu.

Uvijte testo u prozirnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi najmanje 30 minuta (idealno jedan sat ili duže).

Pripremite punjenje:

Voće operite i, ako je potrebno, iseckajte. Breskve i kajsije isecite na tanje kriške. Maline i borovnice ostavite cele.

U činiji pomešajte voće sa šećerom, gustinom, vanila ekstraktom i rendanom korom limuna (ako koristite). Nežno promešajte da se sve sjedini. Ostavite sa strane dok razvlačite testo.

Sastavljanje galete:

Zagrejte rernu na 190°C.

Izvadite testo iz frižidera. Na blago pobrašnjenoj površini (ili između dva lista papira za pečenje) razvaljajte testo u krug prečnika oko 30-35 cm. Ne mora biti savršeno okruglo.

Pažljivo prebacite razvaljano testo na pleh obložen papirom za pečenje.

Foto: Shuterstock

 

Po sredini razvučenog testa, ostavljajući ivicu od oko 4-5 cm praznu, pospite mlevene bademe. Ovo će stvoriti barijeru koja upija višak sokova iz voća i sprečava da testo postane gnjecavo.

Preko mlevenih badema ravnomerno rasporedite pripremljeno voće.

Sada preklopite prazne ivice testa preko voća, formirajući "zidove" galete. Ne brinite ako se malo nabora, to je deo šarma ove pite.

U manjoj činiji razmutite jaje. Premažite ivice testa razmućenim jajetom i po želji pospite sa malo smeđeg šećera za hrskaviju i sjajniju koricu.

Pečenje

Pecite pitu u zagrejanoj rerni 35 do 45 minuta, ili dok korica ne postane zlatno-braon, a voće unutra ne omekša i ne počne da ključa.

Ako primetite da ivice prebrzo tamne, možete ih prekriti aluminijumskom folijom.

Hlađenje i serviranje

Foto: profimedia

 

Izvadite galetu iz rerne i ostavite je na plehu da se malo ohladi pre nego što je prebacite na rešetku. Pita je najbolja kada se služi topla ili mlaka.

Poslužite je samu, ili uz kuglu sladoleda od vanile, malo šlaga ili svežih listića mente.

Ova pita je pravo malo remek-delo koje izgleda impresivno, a opet je jednostavno za pripremu. Fantastičan ukus letnjeg voća će oduševiti sve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set