• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

04.08.2025

06:00

Originalni francuski kroasani: Korak po korak do prelepog puterastog ukusa (FOTO)

Shutterstock

Recepti

Originalni francuski kroasani: Korak po korak do prelepog puterastog ukusa (FOTO)

Podeli vest

Ključ za pripremu savršenih francuskih kroasana je u ispravnom laminiranju, odnosno preklapanju testa sa puterom.

Pravi francuski kroasan je remek - delo pekarstva - hrskav, zlatan, sa neodoljivim slojevima koji se tope u ustima.

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, tajna se krije u pažljivom radu i strpljenju.

Zaboravite na kupovne verzije i upustite se u avanturu stvaranja savršenih, vazdušastih kroasana u svojoj kuhinji.

Pratite korake, budite precizni sa puterom i testom, i nagrada će biti miris i ukus pravog Pariza, direktno iz vaše rerne.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 

Za testo:

  • 500 grama belog pšeničnog brašna (tip 550 ili slično),
  • 10 grama svežeg kvasca (ili 3-4 g suvog),
  • 300 mililitara hladnog mleka,
  • 50 grama šećera,
  • 10 grama soli,
  • 30 grama omekšalog putera;
Za laminiranje:
  • 250 grama hladnog putera;

Za premazivanje:

  • 1 žumance,
  • 2 kašike mleka;

Priprema testa

Foto: Shutterstock

 

U malo hladnog mleka (odmerenog za testo) razmrvite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite 5 do 10 minuta da se aktivira.

U većoj posudi pomešajte brašno, ostatak šećera i so. Dodajte omekšali puter, kvasac sa mlekom i preostalo hladno mleko. Umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Oblikujte testo u loptu, stavite ga u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko 1 sat na sobnoj temperaturi.

Nakon toga, prebacite ga u frižider na najmanje 2 sata. Testo mora biti dobro ohlađeno pre laminiranja.

Priprema putera i laminiranje (preklapanje)

Foto: Shutterstock

 

Ovo je najvažniji korak. Hladno testo i puter su ključni za stvaranje slojeva.

Hladan puter stavite između dva papira za pečenje. Oklagijom ga lupajte i razvlačite dok ne dobijete pravougaonik dimenzija otprilike 20 puta 15 centimetara. Vratite ga u frižider.

Prvo preklapanje (tzv. "tur"): Hladno testo razvucite u pravougaonik duplo veći od putera (otprilike 40 puta 30 centimetara). Postavite puter na sredinu donje polovine testa, a gornji deo testa preklopite preko njega.

Donji deo testa preklopite preko gornjeg (kao pismo). Ivice dobro stisnite. Ovo je prva tura.

Foto: Shutterstock

 
Prvi odmor:

Umotajte testo u prozirnu foliju i stavite ga u frižider na 30 minuta.

Drugo preklapanje:

Izvadite testo iz frižidera. Lagano ga razvucite u dugi pravougaonik (uvek u istom pravcu!). Savijte ga kao pismo (gornju trećinu preklopite ka sredini, pa donju trećinu preko nje). Ovo je druga tura.

Drugi odmor:

Ponovo ga umotajte i vratite u frižider na 30 minuta.

Treće preklapanje:

Ponovite postupak razvlačenja i savijanja iz prethodnog koraka. Ovo je treća tura.

Završni odmor:

Umotajte testo i ostavite ga u frižideru na najmanje 1 sat, a idealno preko noći.

Oblikovanje i dizanje (fermentacija)

Foto: Shutterstock

 

 

Ohlađeno testo razvucite na pobrašnjenoj površini u veliki pravougaonik, debljine oko 3 do 4 milimetra. Pomoću noža ili rezača za picu, isecite trouglove. Na širem delu svakog trougla napravite mali rez.

Počevši od šireg dela, čvrsto urolajte svaki trougao. Formirajte prepoznatljivi oblik polumeseca.

Složite kroasane na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom i vlažnom mestu (npr. u isključenoj rerni sa posudom tople vode) da narastu.

Ovo je najduži korak i traje 2 do 3 sata. Kroasani moraju da se udvostruče i da budu lagani i vazdušasti na dodir.

Pečenje

Zagrejte rernu na 200°C. Pomešajte žumance sa mlekom i nežno premažite kroasane.

Stavite pleh u zagrejanu rernu. Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni Celzijusa i pecite još 10 do15 minuta, dok kroasani ne dobiju bogatu, zlatno - braon boju.

Poslužite tople, najbolje istog dana. Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set