• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

13.08.2025

18:20

Sataraš iz rerne gotov očas posla: Tradicionalno jelo koje se lako sprema, a oduševljava rapsodijom ukusa

Shutterstock

Recepti

Sataraš iz rerne gotov očas posla: Tradicionalno jelo koje se lako sprema, a oduševljava rapsodijom ukusa

Podeli vest

Ako volite tradicionalna jela koja mirišu na detinjstvo, sataraš iz rerne će vas potpuno osvojiti, a dodatan plus je što se sprema brzo i lako.

Sočne paprike, paradajz i crni luk, uz dodatak maslinovog ulja i začina, pretvaraju se u neodoljivo jelo bogato bojama i aromama. Pečenjem u rerni povrće zadržava pun ukus, a završni dodir, tj. deo kada se sataraš zapeče s jajima, daje mu posebnu, kremastu teksturu.

Možete ga poslužiti samostalno ili uz kiselu pavlaku, kajmak ili grilovane kobasice, a količinu jaja možete povećati u zavisnosti od toga koliko će ljudi uživati u ovom jelu.

U standardnom receptu koristi se tri jajeta, ali ako će za stolom biti petoro ljudi slobodno povećajte na pet jaja. Zapečeni sataraš (bećarac) idealan je i kao lagana večera ili prilog glavnom jelu, posebno u letnjim danima kada je povrće najsvežije.

Sastojci:

  • 5 paprika srednje veličine
  • 4 većih paradajza
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 3 jajeta
  • maslinovo ulje po potrebi
  • so i biber po ukusu

Foto: Shutterstock

sataraš

Priprema:

Dobro operite paprike, očistite ih od semenki, pa isecite na četvrtine. Operite paradajz, stavite ga u vrelu vodu na pet do deset minuta kako biste mu lakše skinuli kožicu,oljuštite ga, pa iseckajte na kolutove.

Oljuštite luk i iseckajte ga na tanke režnjeve.

Podmažite maslinovim uljem sve isečene sastojke, pa sipajte so po ukusu i prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte, tako da sve povrće bude fino pokriveno.

Pecite uz povremeno mešanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne ostane u tepsiji sasvim malo soka koje je pustilo povrće. Tada izvadite, prelijte umućenim jajima, dodajte biber, promešajte, pa vratite da se zapeče.

Po želji dodajte začinsko bilje pred kraj, poput peršuna, majčine dušice, bosiljka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Umro legendarni roker
Showbiz

Umro legendarni roker

Mik Ejbrahams, legendarni muzičar i jedna od ključnih figura ranog zvuka britanskog roka, preminuo je u 82. godini života.

24.12.2025

14:18

JOŠ Zabava VESTI

Džet set