• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

17.08.2025

17:00

Najukusnije domaće kiflice koje ste ikada probali: Vazdušaste i meke kao duša

Shutterstock

Recepti

Najukusnije domaće kiflice koje ste ikada probali: Vazdušaste i meke kao duša

Podeli vest

Ovo je recept za kifle koje uvek ispadnu savršene - meke kao duša, vazdušaste i idealne za doručak, užinu ili večeru, a tajna je u pravilnom redosledu dodavanja sastojaka i malo strpljenja.

Da li postoji išta lepše od mirisa sveže pečenih kiflica koje se šire kućom? Onaj osećaj kada zagrizete meko, toplo pecivo koje se topi u ustima, a ukus maslaca i brašna ispunjava svaku poru. 

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 
  • 1 kg mekog brašna,
  • 500 m toplog mleka,
  • 1 svež kvasac (40g),
  • 1 kašika šećera,
  • 2 ravne kašičice soli,
  • 1 jaje,
  • 1 belance (žumance ostavljate za premazivanje),
  • 100 ml ulja,
  • 200 g margarina (ili maslaca, po izboru),

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

U veću posudu stavite izmrvljen svež kvasac, dodajte kašiku šećera i prelijte sa 100 mililitara toplog mleka. Sve promešajte i ostavite da se kvasac aktivira, odnosno naraste.

U posudu sa kvascem dodajte preostalo toplo mleko, ulje, jaje i belance. Sve dobro sjedinite.

Postepeno dodajte brašno, pa zatim i so. Mesite testo rukama ili mikserom sa spiralnim nastavcima. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali budite oprezni da ne preterate.

Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da raste na toplom mestu oko 45 minuta, dok se ne udvostruči.

Foto: Shuterstock

 

Nakon što je testo naraslo, premesite ga na pobrašnjenoj površini i podelite na 4 jednaka dela.

Svaki deo razvaljajte u krug debljine oko jedan centimetar, a zatim ga premažite omekšalim margarinom. Krug podelite na osam trouglova, a svaki trougao urolajte od šireg kraja ka užem.

Složite kifle na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite da narastu još 20 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Umutite žumance sa malo mleka i premažite svaku kiflu. Možete ih posuti susamom, kimom ili sirom.

Pecite ih dok ne porumene, otprilike 15 do 20 minuta.

Gotove kifle prekrijte čistom krpom da bi ostale tople i meke. Uživajte u savršenstvu!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set