• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.10.2025

15:00

Breskvice po receptu iskusnih domaćica: Najlepši slavski kolač koji se prvi razgrabi sa trpeze

Shuterstock

Recepti

Breskvice po receptu iskusnih domaćica: Najlepši slavski kolač koji se prvi razgrabi sa trpeze

Podeli vest

Recept za najmekše breskvice koje se tope u ustima.

Breskvice mogu da stoje dugo, a možete ih pripremiti dosta ranije, zamrznuti pa vaditi po potrebi. Možete ih i zamrznuti bez boje i šećera, i završiti ih kad vam zatrebaju.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 350 g mekog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 3 prstohvata soli (malo)
  • 220 g maslaca ili margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašika arome od vanile
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 2 jajeta (veća)
  • 50 g mlevenih oraha, lešnika ili badema
  • 6-7 kašika pekmeza/marmelade (kajsija, višnja, breskva, šipak, jagoda...)

Umesto pekmeza može i krem, orašasti plodovi ne moraju ako ih ne koristite.

  • 200 ml. vode ( ili jabukov sok)
  • 1 kašika crvene boje
  • 1 kašika žute boje
  • kristal šećer

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

U vanglu prosejati brašno, meko i oštro, so, prašak za pecivo. Posebno umutiti maslac i prah šećer, dodati aromu, jaja, pavlaku, izmiksati.

Dodati polovinu brašna, umutiti, drugu polovinu brašna, umutiti. Testo prekrijte i ostavite 30 minuta u frižideru ili 15 minuta u zamrzivaču, samo da se malo stegne.

Kuglice možete praviti tako što od testa odvojite manji deo, napravite valjak isečete manje komadiće i od njih između dlanova formirate kuglice. Ili odmah kidati parčiće testa, super i ako svaki izmerite da kolačići budu jednaki. Gramaža bi trebala da bude od 8 gr. do 10 gr. Ako vam se lepi za dlanove ruke istrljajte uljem.

Foto: Shuterstock

 

Složite na pek papir, malo razmaknute. Peku se na 180 stepeni oko 15 - 17 minuta. Treba da ostanu svetle, tek donja strana kad blago porumeni vadite iz rerne.

Pustiti da se ohladi pa tankim nožićem ih izdubiti. Mrvice koje ste dobili izmrvite rukama pa ih izmešajte sa mlevenim orasima i pekmezom. Punite svaki keksić pa jedan za drugi prilepite.

Pripremite dve posudice. U svaku sipajte malo vode ili soka.Izmešajte u jednoj crvenu, a u drugoj žutu boju.

Kolačić umočite kratko u žutu boju pa polovinu zaronite u crvenu. Ostavite oko 5 minuta pa tek onda uvaljajte u šećer. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji ili posudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set