• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

22.10.2025

06:00

Kolač koji izgleda kao umetničko delo na slavskom stolu: Evo kako da napravite „Paunovo oko"

Shutterstock

Recepti

Kolač koji izgleda kao umetničko delo na slavskom stolu: Evo kako da napravite „Paunovo oko"

Podeli vest

Rolat "Paunovo oko" je spoj domaće tradicije i čokoladnog luksuza - lagana kora, dva kremasta sloja i uzorak koji osvaja svaki slavski sto.

Na svakoj slavskoj trpezi postoji kolač koji ne mora da se najavi, prepoznaješ ga po pogledu gostiju. "Paunovo oko" je upravo takav. 

A kada ga napravite po ovom receptu - biće još lepši, sočniji i dugotrajniji.

Sastojci - novija, stabilnija verzija

Foto: Shutterstock

Ilustracija
Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja (za mekšu i elastičniju koru)
Za krem:
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike gustina (ili brašna)
  • 400 ml mleka
  • 200 g maslaca ili putera (umesto margarina – za finiji ukus)
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju:
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g čokolade za preliv

Priprema

Foto: Shutterstock

 

Kora:
Umutite jaja i šećer dok masa ne pobeli i postane penasta. Dodajte ulje, kakao, brašno i prašak za pecivo, pa sve pažljivo sjedinite.

Pecite u plehu obloženom papirom na 180 stepeni oko 12-15 minuta. Još toplu koru urolajte sa papirom i ostavite da se ohladi.

Krem:
U posudi umutite žumanca, šećer, gustin i 100 ml mleka. Preostalo mleko zagrejte do ključanja, pa ulijte smesu i kuvajte dok se ne zgusne.

Kada se ohladi, dodajte umućen maslac. Pola krema ostavite svetlo, u drugu polovinu dodajte rastopljenu čokoladu.

Slaganje:
Odvijte koru, premažite svetlim kremom, pa tamnim. Uvijte rolat i stavite ga u frižider da odstoji nekoliko sati.

Pre služenja, prelijte umućenom pavlakom i čokoladnom glazurom.

Tajna uspeha

Foto: Shutterstock

 

Ulje u testu čini koru podatnijom, pa se ne lomi prilikom rolanja. Puter u kremu daje bogat, "patiserijski" ukus.

Ako volite da kolač podseća na originalno "paunovo oko", deo belog fila možete obojiti matcha prahom ili pistać pastom - dobije se prelep kontrast boja.

Zašto je i dalje kralj slavske trpeze

Ovaj kolač je spoj starog i novog: zadržao je toplinu domaćih recepata, ali je postao laganiji, kremastiji i elegantniji.

Na svakoj slavi on izaziva isti efekat - tišinu dok svi probaju prvi zalogaj, i osmeh koji govori da žele još koji zalogaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40