• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.10.2025

18:20

Najbolje slavske čorbe: Specijaliteti koji osvajaju ukusom, a prave se brzo i lako

Shutterstock

Recepti

Najbolje slavske čorbe: Specijaliteti koji osvajaju ukusom, a prave se brzo i lako

Podeli vest

Na slavskim trpezama obavezno treba da se nađe i čorba, a mi vam donosimo recepte za tri najbolje, koje će oduševiti i goste i ukućane.

Slavska trpeza obiluje brojnim specijalitetima, a kako uvek treba da se nađe i poneka čorba, mi vam donosimo dva recepta koja savršeno upotpunjuju slavsku atmosferu. 

Juneća čorba

Sastojci:

Foto: Shutterstock

juneća čorba

Priprema:

Iseckajte crni luk i meso. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite meso i luk da se dinstaju. Zatim posolite, dodajte začin i nalijte sa vodom da se lagano krčka. S obzirom da je u pitanju junetina trebaće vam bar 2 sata kuvanja. Postepeno dodajte po potrebi još vode, promešajte s vremena na vreme i vodite računa da ima dovoljno tečnosti da ne bi zagorelo.

Kad je junetina skuvana dodajte izblendiranu šargarep, bibera, soli, peršunov list i malo mirođije. Izmešajte pa potom dodajte i pirinač. Neka se kuva još bar 20 minuta.

Na kraju razmutiti malo brašna i vodu, čorbu skloniti sa šporeta i sipati mešavinu vode i brašna u nju. Mešajte sve vreme da se ne naprave grudvice.

Potom smanjite jačinu vatre na šporetu i čorbu vratite da prokuva. Neka kuva nekoliko minuta, počeće da se zgušnjava. Kad imate odgovarajuću gustinu čorbe, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Na kraju možete po ukusu dodati i malo ceđenog limunovog soka. 

Riblja čorba

Sastojci:

  • 1,5 kg očišćene ribe 
  • malo vegete
  • so i biber
  • oko 700 g crnog luka
  • 2 kašike aleve paprike
  • mešavinu za riblju čorbu 

Foto: Shutterstock

riblja čorba

Priprema:

Crni luk očistite i dobro izblendirajte. Stavite u šerpu luk i oko 1,5 l vode. Stavite da se skuva dok luk potpuno ne promeni boju i ne istopi se. Nakon toga dodajete mešavinu za riblju čorbu i alevu papriku. Ta mešavina mora da dobro prokuva da bi se ti začini sjedinili.

Tek nakon toga dodajete očišćene komade ribe i lagano promešajte. Dodajte vode toliko da kad uvri ostane onoliko čorbe koliko vama treba. Kuvajet oko 20 minuta. Vodite računa da se riba skroz ne raskuva, da se ne raspadne.

Da biste sprečili raspadanje ribe dodajte 1 kašiku sirćeta u čorbu i ostavite da se ohladi. Čorba je spremna, uživajte.

 

 


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40