• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

10.11.2025

06:00

Tajna savršenih knedli od griza - ne raspadaju se i odličan su dodatak supi

Shutterstock

Recepti

Tajna savršenih knedli od griza - ne raspadaju se i odličan su dodatak supi

Podeli vest

Ako postoji miris koji budi nostalgiju, to je domaća supa i u njoj one ukusne, vazdušaste knedle od griza koje se tope u ustima.

Iako deluju jednostavno, prava čarolija je u tačnoj meri, strpljenju i nekoliko tajnih trikova koje su bake prenosile s kolena na koleno.

Sastojci (za 4 osobe):

Foto: Shutterstock

 
  • 1 jaje
  • 3 kašike pšeničnog griza
  • 1 kašika ulja ili rastopljenog putera
  • So po ukusu
  • Prstohvat praška za pecivo (po želji, za mekšu teksturu)
  • Supa u kojoj će se kuvati (pileća, juneća ili povrtna)

Priprema

1. Tajna počinje s jajetom

Foto: Shuterstock

 

U manjoj činiji dobro umutite jaje viljuškom, kao za kajganu. Dodajte so i ulje (ili puter, ako volite bogatiji ukus). Umesto ulja, neki koriste kašiku tople supe, što knedlama daje nežnost i povezuje smesu.

2. Dodajte griz - ali polako

U umućeno jaje postepeno dodajte griz, stalno mešajući dok ne dobijete gusto, ali još uvek mekano testo. Ključ je da testo "odmori" ostavite ga desetak minuta da griz nabubri.

Ako postane previše gusto, dodajte još nekoliko kapi supe; ako je retko, dospite prstohvat griza.

3. Kuvanje s pažnjom

Supu dovedite do laganog vrenja, nikako da ključa jako, jer će se knedle raspasti. Kašikom zagrabite po malo smese i spuštajte pažljivo u supu.

Kuvajte poklopljeno oko 10-12 minuta, bez mešanja. Knedle će narasti, omekšati i postati lagane kao oblak.

Trikovi starih majstora

  • Ne premešavajte testo - čim postane ujednačeno, prestanite - tako knedle ostaju vazdušaste.
  • Testirajte prvu knedlu - skuvajte samo jednu, da proverite da li se raspada ili je pretvrda.
  • Prstohvat praška za pecivo
  • Posle kuvanja, odmor - knedle neka stoje još par minuta u zatvorenoj šerpi da "dođu sebi" i upiju ukus supe.

Knedle kao kulinarsko nasleđe

Svaka porodica ima "svoju" verziju - negde se koristi puter, negde mast, a poneko umeša i malo sitnog sira ili peršuna.

Ali suština ostaje ista, jednostavan recept koji spaja generacije. U vreme kada su recepti postajali digitalni, ove male kuglice topline ostale su ručno pravljene, baš kao i sećanja na nedeljni ručak kod bake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40