• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

11.11.2025

11:40

Ukusne posne bajadere: Starinska poslastica koji se lako pravi - prva nestaje sa ovala

Shutterstock

Recepti

Ukusne posne bajadere: Starinska poslastica koji se lako pravi - prva nestaje sa ovala

Podeli vest

Isprobajte recept za starinske posne bajadere koje će biti hit na slavskoj trpezi.

Sada je savršena prilika da svoje slavsko posluženje upotpunite klasičnom poslasticom koja će garantovano obradovati i ukućane i goste.

Reč je o posnim bajaderama u kojim se savršeno dopunjuju slojevi od keksa i oraha sa bogatim i pomalo gorkim čokoladnim prelivom. Ovi kolači su idealan izbor za slavsku trpezu - sočni, mirisni i dovoljno slatki, a istovremeno jednostavni za pripremu. 

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g seckanih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 150 ml vode
  • 200 g posnog margarina
  • 150 g posne čokolade

Za glazuru:

  • 1 kašika vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 g posne čokolade

Foto: Shuterstock

posne bajadere

Priprema:

U šerpu sipajte šećer i vanil-šećer, dodajte vodu i kuvajte dok ne proključa.

Sklonite sa vatre, dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne otopi. Dodajte mleveni keks, mlevene i seckane orahe, pa sve dobro sjedinite.

Smesu podelite na dva dela. U jedan deo ne dodajete ništa, dok u drugi dodajte otopljenu čokoladu.

U pravougaoni pleh nanesite prvo braon čokoladni sloj, pa preko njega svetliji sloj. Ostavite u frižider da se stegne, najmanje tri sata.

U šerpu stavite ulje, vodu i čokoladu. Stavite na vatru i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku masu.

Prelijte ohlađenu bajaderu toplom glazurom.Ostavite da se glazura stegne, a zatim isecite na štanglice i poslužite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set